Peringatan Hari Ini

Sabda Rasulullah SAW "Di antara baiknya Islam seseorang, ialah MENINGGALKAN apa yang TIDAK BERMANFAAT baginya"

[12 November 2011]

Isnin, 9 April 2012

Pengembaraan Bermula!


Kerja gila! Itu je yang dapat aku ungkapkan untuk perkara yang aku lakukan dua hari berturut-turut ni.
Rasanya macam tak pernah kot aku buat macam tu, tiba-tiba je pe'el nak merendek datang tu yang penat sendiri tanggung tu. Kih kih.

Pengembaraan 1: April Fool! Arghhh!

Khamis (5 April)
Baru je lepas tidurkan Uzair, tiba-tiba nampak Aidz dan Am bersiap. Sebenarnya sebelum tu lagi dengar diorang kecoh-kecoh suruh cepat sebab nak keluar jumpa Awwab.
"Nak pergi mana?" tanyaku. Bosan gila asyik dok terperap dalam rumah je.
" Tengok Awwab berpantun," balas ummi.
" Jom ikut!" Laju aku ajak Tika join sekali. Tika mula buat mimik muka. Perlahan-lahan dia berbisik.
" Tadi Aidz ada ajak tapi aku tak nak, dahlah aku belum mandi lagi ni. Mahu ngamuk mamat tu nanti."
" Alaaa... aku nak tengok Awwab lawan pantunlah. Jomlah! Gamble je!" Terus aku masuk bilik bersiap. Tika cepat-cepat mandi.

Dari rumah ke KL jam 3 petang, kemudian terus ke Pudu Plaza. On the way nak sampai ke Pudu Plaza, tiba-tiba kereta sebelah menahan kereta yang kitorang naiki tu. Bayangkanlah kat tengah jalan yang tengah jam gila tu boleh pula dia minta berhenti. Maka, jadilah komunikasi dua hala antara Am dan orang yang berada di dalam kereta sebelah. Chinese. Rupanya diorang dah sesat jalan. Nak ke Jalan Kuching tapi dah tersesat jauh dah. Jadi, Am pun terangkanlah cara nak ke Jalan Kuching. Kereta belakang membunyikan hon. Agak bingit tapi faham jugalah situasi. Tapi bila fikir balik rasa macam tak logik, dia nak hon kenapa? Jalan pun tengah jam kottt! Grr!
Lepas habis bagi direction, kitorang pun meneruskan perjalanan seperti biasa. Tapi kereta belakang masih lagi membunyikan hon. Banyak kali. Lebih daripada 3x aku rasa. Kitorang berhenti dekat traffic light pun dia bunyikan hon. Aidz dan Am dah bengang. Apa masalah amoi belakang ni? Buta ke? Tak nampak lampu isyarat merah tu? Masa kereta dah jalan pun masih juga diorang bunyikan hon. Bunyi yang saaangat menyakitkan hati. 
" Eii, amoi ni kang kena juga dengan aku ni.." Am mula hilang sabar. Aku pun sama tapi aku tengok Aidz yang tengah drive tu macam relax je. Hoho.

Elok je aku nak toleh ke belakang (nak pandanglah juga muka-muka manusia tak tahu adab + tak belajar sivik tu), tiba-tiba Aidz bunyikan hon kuat-kuat dan buat brek mengejut 2,3 kali. Masa aku toleh ke belakang tu, nampaklah yang amoi dua orang duduk seat depan tu macam dah menggelabah. Lagi sikit kereta diorang nak sondol kereta yang kitorang naik tu. Ngaaa... Tika dah cuak, dia sangka kitorang eksiden, kot terlanggar apa-apa. Aku pula buat muka relax sebab kalau ikut panas hati pun aku akan buat macam tu (eceh, cakap macam pandai drive.. bluerk! haha). Muka jela relax tapi tangan dan kaki dah seram sejuk dah. Terkejut! Dan tak sangka Aidz yang nampak selamba tu ada idea keji gitu. Kah kah kah.

Amoi dalam kereta belakang tu semua dah tutup muka dengan baju, siap pakai spec hitam, elak daripada dicam. Tahu pula takut. Tadi macam berani sangat dok hon-hon banyak kali. 1x, 2x boleh terimalah tapi kalau sampai lebih daripada 3x, sangat melampau! Sempat jugalah salin no plat WHN 1253 tak silap. Kereta kancil (sebab dia lain bangsa dan agama so no hallah bagitahu kat sini. Kuikui). 

Dan dari situlah baru aku boleh iktiraf yang sikap tak boleh orang cari pasal dengan aku ni bukan aku je yang rasa, rupa-rupanya adik-beradik aku yang lain pun memiliki sifat yang sama. Sifat yang bukan diajar/diterapkan sebab kalau tengok, ummi tu jenis pasrah je manjang. Walid pun jenis tak kisah je. Tapi mungkin sebab bila tengok situasi 'buat tak endah' parents aku tu dan nampak juga lagi kita buat dek, lagi orang suka nak sakitkan hati kita, lagi orang suka nak pijak-pijak kepala kita, maka perasaan tu wujud dalam diam. Tahu-tahu je, asal ada orang cari pasal dengan aku je, memang aku langsung tak boleh terima.

Cari pasal yang aku cakap tu bukan bermaksud benda yang orang pandang remeh atau kategori masih boleh dimaafkan pun masih nak diperbesar-besarkan, tetapi maksudnya apabila ianya dah babitkan family, fitnah, kena tipu kaw kaw hao liau, dan yang sama waktu dengannya, dan perkara tu dilakukan lebih daripada 10x! Yang tu baru dipanggil cari pasal dan harus diajar dengan apa cara sekalipun. Get it?! Bagitahu aku siapa yang boleh bersabar bila berhadapan dengan manusia berperangai macam tu? Kalau ada yang berani mengaku (tapi dia belum pernah pun berhadapan dengan orang macam tu), aku doakan semoga dia akan dipertemukan dengan manusia macam tu. Baru dia tahu langit kesabaran tu tinggi/rendah. Aamiin..
Haa lepas ni mesti ada yang takut nak kawan dengan aku... Nak kawan, kawan jelah. Tapi jangan cari pasal.. tu je. Selagi orang ok dengan aku, aku akan ok dengan orang. Betul, tak tipu! Tapi bila dah 'baling najis', sorry to say. Aku takkan bagi rasa hormat aku pada orang tu walau sekelumit. Biarlah semuanya kerana Allah. Itu lagi mudah & menyenangkan. 

Banyak perkara yang orang nampak aku aje yang suka perbesar-besarkan padahal orang yang cari pasal tu tak nampak pun macam dia sedang cari pasal dengan aku/family. Ya, memang korang tak nampak sebab orang tu lakukan secara sembunyi-sembunyi. Baling batu sorok tangan! Dan aku pun bukan jenis suka nak bercerita apa yang berlaku secara detail. Tak suka juga nak announce nama orang tu sesuka hatiku. Itu bukan jenis akulah. Siapa yang tahu, dia tahu. Siapa yang tak tahu, tak payah tanya, tak payah buat apa-apa spekulasi, korang tetap juga tak tahu apa sebenarnya yang telah/sedang/akan berlaku.

Ok, lupakan dengan manusia yang suka cari pasal tu (tiba-tiba hati jadi panas pula. bhahaha).
Sampai Pudu Plaza, 1st time aku jejakkan kaki kat tempat tu, selama ni tak tahu pun.. Kat situlah aku belikan hadiah untuk birthday Uzair yang pertama (7 April). Tapi peristiwa pasal amoi mental tu tetap juga tidakku lupakan.

Keluar daripada Pudu Plaza dengan perasaan hampa, barang yang Aidz & Am cari (tripod) tidak ditemui. Kemudian terpaksa menyewa, terus memandu menuju ke Ampang.
Dari Ampang terus ke UKM, Bangi. Di tol menghala ke UKM, aku mula bertanya kemusykilan yang muncul.
" Eh, nanti Awwab tumpang kita ke?" tanya aku.
" Taklah, dia buat kat tasik UKM." Balas Am selamba.
" Dia pantun kat tasik ke?"
" Amende kau ni, Ya? Ni nak buat assignment dia lah."
" Yelah, pantun kan?" aku masih tak berpuas hati.
" Pantun kat UM lah. Ini nak buat video assignment dia, iklan produk." 
Jawapan Am tu kedengaran saaangat tak menarik! Aku pandang Tika.
" Jom balik. Rasa macam kena April fool je.." sob sob sob. Dari rumah aku dok perasan yang kitorang ni sedang menuju ke UM, alih-alih... huwaaaaaa...

Bila nampak kelibat aku, Awwab dah gelak-gelak. Bila dia tahu aku rasa macam kena tipu, lagi kaw kaw dia perli aku. Hampeh betul! Kalau tahu datang UKM semata-mata nak tengok Awwab shooting dengan budak-budak group dia, sumpah gua tak hingin nak datang!

" Nanti kalau pantun aku dapat masuk suku akhir ke, separuh akhir ke, aku bagitahu tau! Nanti datanglah.. sian dia..." Awwab usap-usap kepala aku. Rasa macam hampagas sungguhlah~

Shoot sampai ke maghrib, lepas maghrib dengan perut lapar tak hingat sebab dalam perut ketika itu hanya ada nasi goreng pagi tadi dan roti gardenia 70sen tu je, kitorang ke Hentian Kajang, pelagi, pekena pecel lele dan ayam penyet lah! Perghh! Memang itulah buat pertama kalinya aku makan tak pandang kiri kanan, yang aku perasan makcik yang duduk arah barat daya aku tu je yang pandang aku tak berkelip. Entah macam mana agaknya rupa aku masa tu ye? Ish, malu pula bila ingat-ingat balik kot dia ada anak teruna ke, tak jadi dah dia nak kenenkan dengan aku. Hahaha. Tapi memang puaslah dapat makan nasi.

Jadi, perjalanan kitorang hari tu dari jam 3 petang hingga 10.30 malam.
Balik tu bising dekat ummi, pasal ummi lah aku kena April fool tak pasal-pasal. huk huk.

Inilah video assignment Awwab yang aku maksudkan tu. 

Kalau suka dengan video ni, [klik sini] untuk LIKE :)
Berguna jugalah kitorang ikut tu, boleh jadi director tak rasmi.. Haha.

p/s: pantun UKM dah tewas di peringkat suku akhir.



Pengembaraan 2: Selamat berjuang, Aidz dan Walid!

Sampai rumah, rehat jap, solat isyak siap-siap, jam 11 malam kitorang bergerak ke KLIA pula. Masih lagi berempat. Hantar Aidz. Flight dia ke Kuwait jam 3 pagi. Check-in pula dalam pukul 1 macam tu.
Rasanya penat bahana April fool tu tak hilang lagi, tapi memang dah janji nak teman hantarkan pun.

Sampai sana, ingatkan Walid dah ada kat sana, rupanya belum nampak lagi kelibat beliau. 
Pandang tempat duduk sebelah kanan dari arah eskalator tu nampak mat-mat dari India atau Sri Lanka atau entah mana entah, bangsa-bangsa diorang je yang memenuhi tempat duduk tu. Turun eskalator, tiba-tiba dari arah tu terdengar namaku dipanggil, nampaklah Maksu dan anak-anak serta Munibah ada dekat situ.
" Eh, bila masa jadi sebahagian daripada mereka-mereka ni juga?" usik aku.

with the twins yang periang!

brothas & sistah

kalau nampak aku berjalan dengan this guy, his my brotha a.k.a abg long ok! not BF, no no no! hik3

wanna slap my muka??

please dont! *gedikkkk!*

+ Hadif, look at the camera!
- No, i want IBU!

Ok, nah pergilah kau. Pergilah dak nyomell pada ibumu. grr!

Tak lama tu nampak kelibat Walid pun sampai.
Bila nampak walid macam 'free' je baru aku salam, tu pun Walid macam terkejut, mungkin tak sangka aku akan datang juga. Dan terdengar juga soseh-soseh orang dok bertanya siapa aku. Dahlah bertanya pada orang yang tak sepatutnya. Appadaaaa... Nak je jawab, "saya anak walid & ummi saya lah!" Tapi lumrah orang Melayu, suka cakap belakang-belakang, berbisik-bisik. Cuba tanya depan-depan, kan senang. Terang dan jelas nanti jawapan yang aku boleh bagi, bukan aku makan orang pun, malah aku ni pemalu blushing-blushing lagi tau. Dalam ni je suka taip panjang berjela tapi bila kat luar, orang yang menaip ni jugalah yang paling berat mulut. Hihi. Siapa segan macam aku, rugilah tak dapat dengar suaraku yang merdu dan lembut ala-ala Fatin Liyana ni. Hik hik hik.

Balik tu kitorang konvoi dengan Maksu sebab Paksu pun join Walid & Aidz gak.
Jam 3 pagi kitorang sampai rumah. Itupun Am salah ikut jalan. Orang suruh ikut jalan dekat, bantai ikut jalan jauh. Serius sangat penat. Penat duduk dalam kereta.


Pengembaraan 3: Hai, Asim!

Jumaat (6 April)
Dalam 12 tengah hari, kitorang bergerak ke sekolah Asim di Sabak Bernam. Asim dah sangat teruja nak balik rumah. Kesian pula dengan dia, betul-betul tak boleh masuk belajar dekat tempat macam tu. Dengan warden yang garang tak hengat! padahal kat sekolah sini takde pun cikgu-cikgu dia yang guna cara kasar untuk didik anak murid, sebab tu dia tak kental untuk duduk sana lama-lama. Hampir setiap hari asyik call ummi. Rindu rumah, rindu masakan ummi dan macam-macam lagi rindu yang dia sebut. Asim... Asim...

Sampai tempat Asim dalam jam 2:30 petang. Singgah solat jamak qasar dan cari makan!
Yumm! Asal menuju ke sana je, mesti singgah makan cendol dekat gerai Cendol Durian Borhan. Sedap weh cendol dia. Kalau korang ada masa lalu sana, singgahlah. Ada macam-macam perasa cendol yang dijual, ada durian, labu, keladi, jagung dan yang best boleh dicampur-campur, contoh cendol durian + jagung. Harga 1 cawan rm2. Yang biasa harga rm1.50. Aku lagi suka cendol biasalah sebab tak muak sangat, ikut tekak masing-masinglah. Kalau adik-beradik aku yang lain lagi suka campur-campur tu. Kat situ pun ada jual mee kari dan laksa. Jadi hari tu aku makan laksa. Adik aku cakap laksa dia sedap tapi bagi aku yang hantu laksa ni, laksa dia tak menepati citarasa akulah. Huhu.

Sampai rumah dalam jam 6 petang. Tika dah lembik. Letih katanya. Sakit kepala pun melanda. Balik tu dia tidur sampai nak maghrib. Lepas maghrib aku suruh dia makan nasi sebab dia cakap sakit kepala sangat. Tu tak lain, memang pesen aku tu, sehari kalau tak makan nasi angin naik sampai kepala, sakit gila!
Alhamdulillah lah lepas makan, kepala dia dah tak sakit dah. Penyakit aku juga yang kau hidap, cik Tika oiii... hehe.

Asim pun mungkin nak tukar sekolah ke sini, doakan ajelah urusan perpindahan dia dipermudahkan, ummi pun dah call pengetua dia kat sekolah sini & pengetua dia siap cakap, " kecil tapak tangan, gunung saya tadahkan.."
Perghh! Student kesayangan hokeh! Cuma boleh tukar sekolah atau tidak, kena tunggu keputusan daripada sekolah baru ni pula. Macam-macam prosedur diorang tu. Doakan je k! ^^ Doakan juga dia mampu bertahan duduk kat sekolah tu dalam tempoh dua minggu lagi.

Dalam pukul 9 malam, keluar lagi. Tika nak ambil buku dekat sekolah bekas dia mengajar tempoh hari. Dia terhantar buku teks kepunyaan adik Ija yang dia pinjam. Alang-alang tu, jemput sekali Adib yang ada dekat UIA Gombak sebab sekali lalu. Lepas ambil Adib, hantar tripod ke Ampang. Lepas tu makan lagi. Makan yong tau fu dekat area Ampang. Gerai tu dia buka belakang rumah je. Unik sikitlah yong tau fu dia sebab makan dengan sup dan sambal yang sedap (style Johor). Yummy! 5 orang makan, sekali dengan air hanya rm21.90, murah kan
Jam 12.30 tengah malam sampai rumah.



Pengembaraan 4: Keberanian Tika tercabar


Ahad (8 April)
Setiap hari ahad Tika buat kerja part time sebagai guru tuisyen di Rawang. Baru start minggu lepas, sebelum ni Aidz yang hantar. Bila Aidz dah takde ni, terpaksalah hari ni dia memberanikan diri memandu ke Rawang. Dari rumah aku ke Rawang mengambil masa selama 40-45 minit, itu pun bergantung pada keadaan jalanraya. Minah tu dah ada lesen, tahun lepas dia dapat tapi masih tak berani bawa. Jadi, bila masa-masa genting macam ni tiba, terpaksa jugalah mengorbankan rasa takut dan cuak segala tu.

Jam 12 tengah hari tu, dengan berbekalkan tawakal, kitorang meredah jalanraya. Jalan yang berbengkang-bengkok, selekoh tajam, kiri kanan belukar. Itulah jalan yang terpaksa ditempuhi. Alhamdulillah, perjalanan dipermudahkan, mungkin sebab tawakal banyak-banyak kot. Cuma ada kalanya aku terjerit kecil, dan perasaan panik dak Tika tidak boleh dikawal. Huhu. Bila sampai depan rumah Ija, jerit suka kitorang. Konon nak tayang kat Ija yang Tika dah berjaya drive sampai ke rumah dia, tapi Ija takde, keluar ke Ampang. Tak dapat nak tayang-tayang rasa riak, takbur ni. Wakaka...

Nak balik tu, aku sebagai penunjuk arah jalan tersilap bagi arahan. Maka mulut kitorang pun bertukar menjadi kicauan burung yang kelaparan. Arghh! Dahlah memang tengah lapar gilak! Dengan Tika dah takut-takut tiba-tiba termasuk ke kawasan yang banyak kenderaan tu, lepas tu marah aku sebab salah tunjuk jalan, alih-alih aku pun marah dia juga sebab dia yang ambil lesen, aku pula yang dipersalahkan. Padahal dua-dua salah. Salah tunjuk jalan dan salah orang yang sepatutnya ada lesen tu. Kih kih. Dua kali berpusing ditempat yang sama akhirnya aku call Am, Am siap gelakkan lagi. Aduii lah. Padahal kitorang kat dalam kereta ni dah panik semacam dah. Tika siap bagi idea yang dia nak berhenti mana-mana dan suruh Am jemput kitorang. Eh, kau kira rumahku dengan tempat tu berjarak 5minit perjalanan ke? Huhu.
Akhirnya aku suruh je Tika jalan, buat kesekian kalinya ikut direction aku lagi sebab sign board yang ada tu pun tak betul. Ntah apa-apa je. Nak ke KL ikut arah kanan, dan ke KL jalan terus juga. What the? Jalan mana kitorang nak ikut? Jalan ke depan tu baru nampak jalan yang benar. Pheww! Rupanya sesatnya takdelah jauh sangat pun. Silap masuk simpang je, tapi bila jalan terus jumpa balik jalan nak ke rumah. Ish ish. Alih-alih tergelak-gelak je. Hai la.

Alhamdulillah, selamat sampai rumah, tu pun masa dah ikut laluan betul tu, ada pajero macam escort kitorang.. weewit! Rasa macam safe je bila ada yang escort macam tu.

Balik tu, Ipah ajak aku pergi daftar ambil lesen. Aku ni lesen motor je ada, lesen kereta takde, tu yang ambil lesen kereta je. Dapatlah diskaun rm50 sebab lesen motor memang ambil kat tempat yang sama. Jadi, nantikan saya ambil lesen kereta. Keh keh. Ipah kata aku dah tua untuk ambil semua tu. Ceh!

Okla, penat dah menaip. Bye!

1 bicara tanpa suara:

Miss Green Rose berkata...

hahahahaha :))

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Catat Ulasan

Sila beri komen yang bermanfaat kepada manusia sejagat, agama, bangsa & negara :)

Ikut via FB