Peringatan Hari Ini

Sabda Rasulullah SAW "Di antara baiknya Islam seseorang, ialah MENINGGALKAN apa yang TIDAK BERMANFAAT baginya"

[12 November 2011]

Khamis, 30 Disember 2010

Warkah Cinta Berbau Syurga - A. Ubaidillah Alias

Akhirnya habis jugak aku khatam novel ni <- perghh kalau ummi tahu aku taip macam ni mesti kena perli, 
 " Quran liat nak khatam, novel laju je dia khatam.
Sanggup bersengkang mata membaca. 
Kalau baca Quran macam tu kan bagus..."

Dan aku pun terkontang-kanting mencipta alasan tak munasabah mahupun munasarawak. Huhu...

Sinopsis:


"Mana mungkin menjadi sehebat Saidina Ali jika takut melibas pedang.
Mana mungkin menjadi sehebat helang kalau takut dengan ketinggian.
Pecahkan ketakutan itu dengan mencabarnya dan enta akan menjadi manusia yang baru" - Ustaz Hamdi

Novel ini menceritakan perjalanan hidup seorang lelaki diberi nama Amir Mukhlis Ahmad Najmuddin. Si lelaki yang terasa rendah diri sehingga gurunya memaksa dia untuk berubah. Berubah menjadi berani untuk berdepan dengan kehidupan. Dan juga kisah cinta yang sukar untuk diterjemah oleh manusia yang memang menganggap percintaan antara lelaki dan perempuan itu mudah. Semudah A, B, dan C tanpa pernah memikirkan akibat yang bakal diterima di muka pengadilan akhirat *woihh aku tak sangka aku boleh bina sendiri ayat ni! Penangan novel sungguh! Haha*

Amir Mukhlis mengenali Wardah ketika di bangku sekolah menengah.
Amir penuntut Maahad Tahfiz manakala Wardah pula penuntut sekolah menengah kebangsaan agama. Bertemu ketika bekerjasama untuk membuat rujukan tentang sidang redaksi sekolah Amir.
Semua sedia maklum Amir memang penulis yang hebat. Bahasa sasteranya tinggi. Dan kerana kekaguman itu, Wardah yang telah lama meminati Amir memulakan langkah pertama perkenalan. Wahh dah macam perigi mencari timba pula. Tapi kalau Wardah tak mulakan, aku yakin sampai bila-bila Amir pun takkan memulakannya.
Bila baca novel ni aku dapat rasakan Wardah gadis yang jenis tergedik-gedik tapi tidaklah sosial cuma dia memang terlebih berani. Dia yang hantar surat, dia juga yang berani memberikan nombor telefon pada Amir. 
Surat pertama yang Amir terima daripada Wardah membuatkan Amir serba salah sama ada mahu membalas ataupun tidak, tapi akhirnya dia membalas.
Maka jadilah balas-membalas surat sehingga Amir terpaksa menoktahkan untuk tidak menerima lagi surat daripada Wardah kerana dia sendiri bimbang akan dibuai perasaan. Maka bimbang terjadinya zina yang tidak kelihatan. Dan pesanan Ustaz Hamdi sering dipegang;
" Janganlah kamu HAMPIRI zina." Kerana dari sekecil perbuatanlah maka terjadinya zina yang besar. Itu juga dijadikan prinsip diri untuk tidak bercinta <- eh, samalah kita! hahaha.. tett.

Wardah mengagumi Amir bukan sebagai penulis tetapi kerana akhlak dan sifat Amir.

Setelah berkawan selama hampir dua tahun (kalau tak silap), Amir tak pernah memberi kata putus tentang hubungan mereka sehingga menyebabkan Wardah kewalahan sendiri.
Dan Amir, dia terpaksa meletakkan ego didepan mendahului nafsu. Sedangkan dalam diam dia sebenarnya menyukai Wardah, tetapi dia tak mahu berikan harapan palsu. Membiarkan orang berharap kemudian akhirnya mengetahui yang orang tu bukan jodoh dia. Tak ke menyedihkan? Tapi kalau boleh dia mahu Wardah menunggunya cuma sampai bila dia sendiri tak pasti.

Akhirnya beberapa hari sebelum dia berlepas ke Mesir untuk melanjutkan pelajaran, Wardah menghubunginya meminta penjelasan dan Amir tetap dengan ego dia.

" Wardah, siapakah saya sebenarnya untuk mengatakan Wardah milik saya?
Siapakah saya untuk mengisytiharkan bahawa kita akan bersatu dan kekal selamanya dalam ingatan?
Siapakah saya untuk menyatakan jodoh sudah tetap antara kita?
Adakah saya punya kuasa untuk menetapkan sesuatu yang belum pasti?
Bukankah kita hanya merancang dan Tuhan yang menentukan?"

Dan Wardah masih lagi berharap agar Amir masih mempertahankan dia, pertahankan hubungan yang tidak bernoktah. Membiarkan Amir terus terikat dengan takdir tanpa cuba berusaha. Dan nasihat terakhir Amir membuatkan dia kelu seribu bahasa.

" Ingat Wardah, tidak berhubung bukan bereerti putus.
Berenggang tidak bereerti benci.
Kerana kasih yang sejati itu lahir atas dasar keimanan.
Cintailah seseorang kerana Allah. Benci kerana Allah.
Bertemu keranaNya dan berpisah keranaNya.
Jangan jadi seperti mereka yang mabuk dengan cinta nafsu.
Bertemu dan bermesra. 
Berpimpin tangan dan berpasang-pasangan.
Itu adalah kebiasaan yang salah."

Apabila dia mengetahui yang Wardah sudah terikat dengan pilihan keluarga, hati Amir resah. Benar, dia tak berani menerima hakikat Wardah bukan miliknya. Akhirnya dia masih berserah pada takdir. Mungkin Wardah tercipta bukan dari tulang rusuknya.. Tetapi dalam masa yang sama dia masih berharap Wardah menunggunya walaupun hakikatnya keluarga Wardah sendiri tidak suka dengan agamawan. Bagi bapa Wardah orang beragama tidak mempunyai masa depan.

Akhirnya Wardah pergi dari hidupnya. Membiarkan dia sendiri setia pada cinta yang tak pernah terucap. Bukan tak mahu diucap cuma tidak mahu memberi harapan yang tinggi takut ada hati yang luka parah. Maka dia bersendirian mengubati kelukaan dihati.

Menjadi pelajar di Mesir, dia menyibukkan diri dengan persatuan. Khabar Wardah sekali sekala dapat diikuti melalui Rahim teman sekolahnya dahulu yang juga merangkap sepupu Wardah. 
Dan di sana dia bertemu dengan Balqis, gadis berpurdah yang menjadi rebutan dua orang rakan serumahnya. Pertemuan yang unik bagi aku. Seperti dirancang-rancang oleh Tuhan.

" Balqis, jangan mengharapkan sesuatu daripada ana.
Ana bukan orang yang dapat menemani enti dalam kehidupan ini.
Pasti ada orang lain yang lebih layak. Jika enti mahu memilih,
pilihlah orang lain. Ana tak dapat memberikan apa
yang enti mahu.
Walaupun ana juga mahu memberi, ana tetap tidak
dapat melakukannya.
Maafkan ana..."

*     *     *

" Wardah...

" Balqis...

" Maafkan aku..."

Memang hampir menangis weyy baca novel ni. Penulis tidak bermain dengan emosi tetapi bermain dengan kata-kata. Amat pahit jika berada ditempat Amir, perit jika berada ditempat Wardah, dan sedih jika berada ditempat Balqis. 
Dan terjawab sudah kenapa novel ni sold out... huhu.. Ni pun aku beli cetakan keempat dan cetakan pertamanya adalah pada tahun 2008. 
Baca novel ni teringat novel Ayat-Ayat Cinta, teringat juga novel Ketika Cinta Bertasbih Ep.1 karya Habiburrahman El-Shirazy, mungkin kerana latar cerita yang sama iaitu, Mesir. Tapi bahasanya indah amat.. Sehingga tenggelam sebentar dengan karya Qalam Hazin.

Bagi yang meminati novel Islamik, aku rasa novel ni tidak mengecewakan. Banyak mesej yang terselit. Memang best! Sampai aku rasa aku dah ter-over komen dah... Hahaha.

Sekarang ni nak sambung yang kedua punya pulak. Kan aku dah cakap novel ni ada dua episod :)

nota kaki: tak sabar nak pergi Masjid Negara esok... berkobar-kobar betul semangat. Dah lama tak ke sana. Jumpa lagi di blog ni selepas tarikh 1 Januari 2011 ok! :) 
Selamat menyambut tahun baru Masihi semua! Doaku, moga tahun 2011 lebih baik dari tahun 2010.. ameennn =))


Yeayyy! Heaven! Heaven!

Tahniah Skuad Harimau Malaya! Bangga kerana aku lahir tahun Harimau 


Skuad Kebangsaan Malaysia


Ucapan dari Rio Ferdinand dipetik dari laman Twitter beliau
Bangga tak? Bangga x? hehe

Semua mesti dah agak apa topik pertama yang aku nak taip, kan?
Tentu-tentulah tentang kejayaan Malaysia merangkul Piala AFF Suzuki!
Terima kasih skuad Kebangsaan. Terima kasih, Khairul Fahmi. Terima kasih, Safee Sali.
Terima kasih kepada semua pemain yang terlibat dan paling-paling terima kasih kepada jurulatih, K. Rajagobal!
Tahniah sebab berjaya mencorakkan pemain muda Malaysia bermain dengan mant0ooppp!

Maka malam ni, status bukuwajah kesemuanya bertukar kepada ekpresi kegembiraan tentang kemenangan Malaysia. Siapa tak bangga beb.. Garuda lawan Harimau tu, dua-dua hebat.
Bagi aku, Indonesia pun membuat persembahan yang terbaik bagi perlawanan tadi.
Memang rasa gelabah, mengigil, rasa nak terkucil semua ada masa tengok skuad Indonesia hampir-hampir membolosi gawang Malaysia ketika separuh masa pertama tadi. Tapi nasib baik tak.. Fuhhh..
Apapun tahniah untuk Indonesia jugak kerana berjaya menyumbat gol 2-1 di tempat sendri. Banggalah sikit kan..
Last perlawanan suka tengok kemesraan Bambang Pamungkas (bekas pemain Selangor) dan Safee Sali (pemain Selangor). Yeahh... kitakan negara serumpun, buat apa mahu ribut-ribut, kan??

Tapi yang berjaya menarik pandangan aku tadi ialah aksi Kunalan... Hahaha
Habis satu rumah ni aku hasut suruh tengok Kunalan. Dia lebih menarik perhatian selain dari Safee, Norshahrul & Fahmi... Ekekeke.
Perasan tau dari dia main dekat Bukit Jalil dia asyik jatuh je. Kejap-kejap jatuh kena langgar sikit je dengan pemain Indonesia. Jadi kat Gelora Bung Karno tadi aku tengok, kalau dia tak jatuh, pemain Indonesia yang jatuh, kalau pemain Indonesia tak jatuh, dia yang akan jatuh. Hahaha... Mungkin bukan bahan lawak tapi aku tergelak tengok aksi tu. Masa dah nak last-last minit perlawanan tu, tiba-tiba aku jerit,

"Go Kunalan! Go Kunalan!
Kunalan boleh! I love u Kunalan, pemain import dari India!"

Hahahah... aduhaiii... serius lawak bila ada peminat bolasepak Indonesia cakap Kunalan tu pemain import dari India.
Heyy tak tahukah Malaysia ni berbilang kaum? Nasib belum ada pemain yang berbangsa Cina, kalau tak mesti mereka akan cakap pemain itu pun import dari China.. Hahahaha... gelak lagi! Kesian Kunalan, dah sah-sah warganegara Malaysia, senang-senang je orang cop dia pemain import -__-" 


Heaven layan movie!
Ok, tamat cerita bola. 
Sebelum tulis tadi, buka belog Hanis Zalikha.. wowww! Hot u minah tu pergi Jerman bersendirian dan disambut oleh Nabil, bestfriend dia yang dia kesyahduan ketika mamat tu nak berangkat ke Jerman untuk further study.
Jelesnya tengok baru umur 20 tahun dah merantau ke negara orang.
Ada salji lak tuh. Jeles! -___-"

Erk, aku ni nak cerita pasal jeles ke apa nih? 
Apa yang heaven nya?? Huhu..
Ok, ok.. kembali ke realiti kehidupan. Teehee.
Sebenarnya dari 12tgh malam semalam hingga hari ni, aku asyik layan movie..
Haha.. dah lama gile tak layan. Entah camne nak layan, so layan lah... 



Movie pertama;

New Police Story

Dah lebih 3x kot aku tengok cerita ni..
Tapi tetap jugak touching... huk huk huk.

Sinopsis:
Filem ni mengisahkan tentang seorang anggota polis yang digelar Tuan Chan (Jackie Chan).
Dia ni kiranya polis harapan negara lah sebab banyak selesaikan kes.
Ada sekali ni, dia tumpas kepada penjahat, malah teamwork dia termasuk bakal adik ipar dia pun mati dibunuh dengan kejam di depan mata kepala dia sendiri.
Dari situ dia jadi trauma dan tak dapat nak maafkan diri dia.
Sebab menyesal tersangat dia sering menghabiskan masa dengan minum arak dan bersendirian.
Hinggalah datang seorang pemuda yang menggunakan no besi PC 1667 (Nicholas Tse) kononnya sebagai orang bawahan dia untuk selesaikan kes rompakan di Bank Asia.
Perompak tersebut rupanya orang yang sama yang membunuh rakan-rakannya.
Ketua geng jahat tu ialah Joe Kwan (Daniel Wu <- my hero.. hehe), dia sebenarnya benci dengan polis sebab ayah dia polis dan selalu mendera mental dan fizikal dia, disebabkan itu dia jadi anti polis.
Ending dia memang sedihlah... bergenang kot airmata tengok cerita ni... wuwuwuwu
Mesej cerita ni, sebelum hargai orang luar, hargai dulu diri sendiri dan keluarga. Sebab apa si Joe tu jadi macam tu? Sebab bapak dia lebih pentingkan nama daripada anak dia. Superb!





Movie kedua;




Shinjuku Incident

Haha.. sebabkan pelakon yang sama dan aku minat pada dua-dua pelakon China ni, so aku layan jelah.
Boleh tahanlah cerita dia tapi ganas gillerr.

Sinopsis:
Watak utama ialah Tei Tou (Jackie Chan), dia ni bercinta dengan perempuan sekampung dia. Sekali awek dia ni bapak dia suruh balik Jepun.
Bila awek dia tak balik, maka dia pun lari ke Jepun (masa tu ada perang ke apa ntah kat China sebab aku tak tengok sangat permulaan cerita). Dia lari sebagai pendatang haram sebab naik tongkang je. Dahlah masa dia nak lari tu kena serbu dengan pihak berkuasa, jadi dokumen kerakyatan dia pun turut tercicir masa dia larikan diri.
Sampai Jepun, macam-macam kerja dia buat. Dari situlah dia kenal Ah Jie (Daniel Wu <- my hero again..wink2). Ah Jie ni baik orangnya. Lurus sikit. Masa dia kerja bersihkan sampah kat bawah kolong, diorang ni kena serbu oleh polis Jepun.
Biasalah, nama pun pendatang haram. Aksi kejar mengejar pun berlaku sampailah Tei Tou ni selamatkan seorang anggota polis yang berpangkat daripada lemas kat dalam kolong bawah tanah tu. Jadinya pegawai polis ni pun macam terhutang nyawalah dengan Tei Tou.
Malas nak taip panjang-panjang sebab bukan ada yang baca pun jadi terus kepada mesej lah, apabila ketamakan kuasa berleluasa, maka bunuh, khianat sahabat baik sendiri pun manusia sanggup untuk lakukan... 
Tapi cerita ni memang ganas lah, potong tangan semua sebabkan jalan cerita best maka aku sanggup gak layan... haha..





Movie ketiga;


Three Idiots

Ho yeahhh... inilah movie yang aku memang nak tengok. Semua cakap movie ni jalan cerita dia smart, gempak, lain daripada movie hindustan yang selalu kita tengok. Dapat carta box office 2010 kot~
Dan diadaptasikan daripada novel.

Sinopsis:
Ianya kisah persahabatan antara Farhan Qureshi (R. Madhavan <- hero tamil bhai...), Raju Rastogi (Sharman Joshi) dan Rancchoddas Shyamaldas Chanchad @ Rancho (Aamir Khan). Jadi watak utama dia mestilah mamat yang sama tarikh lahir dengan gue; Aamir Khan.. ngeh3..
Permulaan kisah, mereka bertiga ni konon nak buat reunion balik pasal pernah memalukan seorang student yang digelar sebagai Silencer. Mamat ni agak poyo la. Rancho tak suka dia sebab dia jadi best student kerana belajar dengan cara menghafal teori, Rancho ni pulak belajar dengan cara praktikal. Dan dia memang genius cuma suka lakukan perkara yang dianggap bodoh hingga sering dicemuh perkataan bodoh pada dia.
Mereka bertemu di kampus the Imperial College of Engineering (ICE) konon kolej kejuruteraan yang terbaik di India. Dorang ni satu bilik. Setiap daripada mereka semua ada masalah. Macam Farhan dia sebenarnya minat dalam bidang fotografi hidupan liar tapi ayah dia memaksa dia ambil bidang kejuruteraan. Raju pula, dia memang minat kejuruteraan, cita-cita dia, dia nak ayah dia yang terlantar kerana menghidap strok tengok dia berjaya sebagai jurutera. Macam-macam masalah lah yang diorang hadapi. Terutama dengan Professor Viru Sahastrabudhhe atau diorang gelar dia ViruS. Prof ni agak strict. Dia pernah buat seorang student tahun akhir mati bunuh diri apabila dia call parents student tu cakap yang student tu takkan konvo. Kerana tertekan setelah 4 tahun berhempas pulas dan projek terakhir dia tak diterima maka dia mati dengan menggantungkan diri di bilik hostel.
Cerita ni memang terselit macam-macam elemen la. Kelakar. Sedih. Sakit hati semua ada. Tapi kelakar banyak... hahahaha.. Memang enjoy tengok cerita ni. 
Tapi bila tang sedih tu, aduhai.. Tahan-tahan je airmata tengok part sedih.. huhu
Mesej cerita ni memang terbaik! Persahabatan itu penting. Biarlah jahat macam mana pun orang tu, biarlah miskin macam mana pun dia, yang penting serasi dan menerima seadanya... Rancho tu walaupun gila-gila tapi dia selalu jadi penasihat pada kawan-kawan dia, selalu bagi kata-kata semangat dan selalu jadi penghibur. 
Ayat azimat dia, bila berlaku apa-apa yang meresahkan dia pastikan dia akan sebut, "all is well (semuanya baik), all is well (semuanya baik)" konon untuk tipu hati sendiri supaya tak gelisah. Then kawan dia tanya, kalau buat macam tu masalah akan selesai ke? Dia jawab tak, tapi buatkan dia lebih berani untuk berdepan dengan masalah. Beshhh! 10 bintang!! hehe.

Ok, done! Selamat bercuti pada hari Jumaat ni wahai warga Malaysia! 
Hidup Harimau Malaya! Hidup tahun Harimau.. hehe


Selasa, 28 Disember 2010

windu nyerrr...windu2! :')

Sebabkan rindu dorang & permintaan An Nur maka terciptalah entri ini..
Wahh rindu gillerrr, teringat masa buli dak tecikk cumell ni.. ngeh2


 Sukanya dia!


sengihan menyambut pagi ku
 


 Hadif Danish & Haiman Danish


 Harith Danish


Alololo.. yang last ni kerja Ipah & Nisa' memang betul-betul kena buli dak neh... hahah
Comeyyy kan? Tu yang rindu tu... tsk tsk tsk :') 

Jalan2


Pesta buku kanak-kanak & merambu di KL

Sabtu 25 Dis 2010, merayap ke KL... 
Mula-mula pergi Pesta Buku Kanak-kanak Kuala Lumpur kat PWTC.
Pergi bedua ngan adik aku, Ipah. Tak bawak budak kecik pun kan?
Pergi ada matlamat beb... teeehee.
Saja try daftar untuk kupon 25% kat website PTS Publication. Sekali dapat mesej beritahu yang aku layak untuk terima kupon tu. Gilo beshh!
Pergi tu buku pertama yang aku cari, novel ini..









Yeahhh.. akhirnya!! Huuu.. setelah lama aku mencari jumpa jugak. Sebenarnya tak pernah dengar pun pasal penulis ni. Cam tak fofuler gitu kan. Novel ni novel dwilogi. Masa Pesta Buku Antarabangsa yang lepas aku terambil yang kedua punya. Esok tu akak aku pergi lagi Pesta Buku tu aku mintak dia cari yang ni, sekali orang PTS cakap dah sold out. Sedih beb masa tu. Lagipun tertanya-tanya best ke cerita ni? Kalau tak best, takkan sold out kan?
Jadi sekarang ni tengah mengkhatamkan novel ni. Serius best! Novel Islamik dari Malaysia yang terbaiklah bagi aku selepas Salju Sakinah
Menjawab segala persoalan tentang cinta.
Memang best! *mula berangan mahu jumpa lelaki seperti ini.. sob3*
 
Nanti akan ku ulas sinopsis dia k ;)
Nak cari novel 'Akukah Cinderella itu?' tapi tak jumpa jadi sebabkan PTS bagi diskaun 25% macam sayang je beli satu novel. Jadi ambil jugaklah novel dari penulis yang sama walaupun tajuk tak sama... huhu






Bersebelahan je dengan booth PTS ialah booth Karangkraf... waaa.. Apa lagi menggagaulah mencari novel ini pula






Ho yeahhhh! Dapat cari novel ni! Wahh memang betul-betul fan abang R.A.M lah.. i loikeeee.. wee. Sebabkan ada diskaun 20% jadi cari lagi satu novel dia yang aku belum baca. 




Tadaaaaa!!!
 
Best sangat! 
Siapa yang tak pergi memang rugilah.. Itulah, mesti semua ingat Pesta Buku Kanak-kanak maka menjual buku kanak-kanak saje. Lainkali carilah informasi tambahan macam aku ni. Kan dah enjoy berjalan-jalan di sana tanpa kesesakan yang menyesakkan... Kaki pun tak crampess ok! huhu..

So, apa lagi, jom kita khatam ini novel... wee weee... ^_^

Selasa, 21 Disember 2010

Layan budak kecikk lagi elok daripada layan orang dewasa yang berperangai budak kecik! Huh!

Hadif Danish



seHariAn beRsaMa bUdaK teCikk CuMeLL... ngeee

Waaa cumell..cumell <- nape harus eja comel begini? Eh, aku punya sukalah, blog aku bukan blog kau.. hehehe.

Hari ni masuk hari kedua aku bersama dia dan abang-abangnya; si kembar Harith & Haiman, sementelah ibu bapa mereka pergi ber-h0neymo0n di timur tanahair.
Dua hari bersama dia, okeh aku dah belajar ragam dia sikit-sikit. Ngeh-ngeh..
Mari kita komen! Lalalala..


Budak ni memang cumell. Sangat-sangat! Mood dia berubah-ubah. Ikut dia lah, nak gelak ke tak bila diagah. Macam semalam bila aku main-main dengan dia, dia cuma ghenyih je.
Suara tak keluar pun. Tapi yang bagusnya dia tak meragam.
Malam tu, Nisa' agah-agah dia.. wahh gelak macam tak nak berhenti. Sampai aku suruh Nisa' stop agah dia lagi, takut nanti malam dia mengigau <- ecece macam ada pengalaman ada anak je.. ngee
Cik Miza (jiran aku) datang rumah semalam pun siap dia main-main lagi dengan Hadif, dipuji-puji budak tu baik semua... Hehe.


Dua kali dia uk uk (paham sendirilah ayat tu), ummi mintak aku basuhkan. Hah?? Dah lama kot tak cebok budak. Yang si Hadif ni pulak boleh tergelak-gelak kat aku. Rasa macam mengejek je tau gelak dia tu... Muahaha.
Letak dia kat singki makin aktif dia. Sampai aku tanya ngan ummi camne nak bukak pampers dia? Apakah? Gila kekok beb.. dah lama sangat-sangat tak jadi baby sitter. Dah tu dia pulak apa yang dekat dengan dia semua nak dicapai.
Geram punya pasal, sedas, dua pipi dia kena 'tembak' ngan idung aku... Haha. 


Petang masa nak mandikan dia, punyalah seronok dia bila ditanggalkan baju.
Masuk dalam bilik air aku dudukkan dia kat lantai. Lagi seronok siap dia berenang-renang kat situ. Bising mulut aku sebut "no.. no.. no" Ummi kat dapur dah mula menegur, "ada budak kecik tu dia tegur macam tu, mana dia paham", erk.. a'ah ek, patutlah dia tak makan saman.. Hahah.. Budak ni memang suka main air.


Memang senanglah jaga dia, ummi siap doa moga anak kakak pun senang macam tu. Tak banyak ragam. Nangis bila lapar dan mengantuk nak tidur je.
Dan pagi ni pertama kalinya ummi tak kejut bangun subuh. Budak tecikk ni yang kejutkan kitorang. Dia menangis pagi-pagi buta tu, dalam pukul 4:56 a.m <- siap tengok jam beb.. yelah, ingatkan dah subuh. 
Rupanya menangis sebab lasak sangat tidur sampai kepala dah ke bawah tilam, jadi kepala ke bawah kaki ke atas. Nak angkat kepala tak boleh tu yang menangis tu. Hahaha. Pastu Nisa' la buatkan susu bagi dia minum. Dah habis minum tu mata dia dah bulat taknak tidur. Aku lak tak larat je nak buka mata sebab lately ni memang asyik tidur lewat, kenapa entah. Susah mata nak lelap. 
Alih-alih dah dia taknak tidur, aku pun join bangun. Ambil dia kat Nisa' & bila dia nampak minah tu keluar bilik, terus dia nangis. Penat aku panggil minah tu masuk bilik balik, entah hilang mana. Tapi last-last dapat gak tidurkan dia balik.


Dalam pukul 8 lebih pagi tadi buka je mata, tengok dia tengah pandang aku. 
Senyum sikit je kat dia, tapi dia punya senyum... aduhhh.. cair beb.. lebar gila! Buat aku pun tersenyum lebar.
Siap dengan suara-suara manja lagi.. Geram betul. Tapi entah macam mana aku terlelap balik sampailah Ipah pedajalkan aku dia suruh Harith kacau aku tidur.

Ipah: "Gi kejut Yaya"
Harith: " Yaya, bangun, dah pagi...."
Ipah: "Pengang kaki dia, goyang-goyangkan"


Harith; budak berumur 4 tahun tu ikut je apa yang Ipah ajar. Gila hampeh punya Ipah.
Dah aku tak bangun gak (tapi dah macam tidur-tidur ayam dah masa tu). Ipah suruh Harith pergi dekat muka aku, entah dia nak suruh buat apa, terus aku tutup muka dengan bantal.
Sengal gilak minah tu. Huhu..


Ni sekarang Ummi dengan Nisa' tengah layan Hadif. Dengar suara dia mengekek kat dalam bilik tu. Dan aku pun nak sambung buat kerja.. Chow sin chow...


Budak tecikkk cumell.. here i come!.. hehe

Sabtu, 18 Disember 2010

Anda terkena Panggilan Hangusssssss!



Ah-ha! Hari ni terdetik nak buat tajuk ni.
Korang pernah kena panggilan hangit tak? Err bukan yang kat Hotfm tu... tapi yang bahasa best dia prank call?
Okey, aku yang bendul ini pernah beberapa kali terkena.
Rasa cambest gak lah.. haha.. *tak, sebenarnya rasa cam bangang -__-" *

Aku dah lupa berapa kali pernah kena prank call.
So kisah kat bawah ni mana yang aku ingatlah k.
Malas nak buat dialog sebab dialog intro dia sebenarnya lebih kurang je. Sebut nama penuh cuma bezanya korang perasan atau tak je yang korang sedang di-prank.

Prank 1:
tahun 2006
Tengah lepak-lepak berangan entah kejadah mende tetiba dapat call dari nombor yang tak dikenali. Bagi salam apa semua sekali dia cakap dia adik ex-bf aku. Apakah? Tapi memang cepat kantoi la bagi alasan tak logik. Haha. Rupanya member masa study dulu. Konon nak perangkap aku sebab risau aku sorok boyafren tapi memang takdak pun.. huhu

Prank 2:
tahun 2007
Balik dari rumah Angah tiba-tiba dapat call perempuan tu marah-marah aku. Dia cakap aku rampas boyafren dia. Penat aku fikir lelaki mana lak yang aku rapat nih? Memang rasa bala je kat depan mata walaupun tak tahu aku sendiri pernah rapat ke tak dengan mana-mana lelaki. Alih-alih si pemanggil tergelak, dia saja mainkan aku. Phiewww... Lega gila masa tu. Aku paling pantang ada perempuan tuduh aku ni perampas o sumthing like that. Ingat aku takde kerja lain ke daripada nak jaga boyafren ko? Huhu. Rupanya bestfren Angah.. Dah kahwin pun dia sekarang ni :)

Prank 3:
tahun 2008
2x kena orang call by henfon tapi kali ni guna tepon rumah. Haa.. camne tuh?
Dahlah lelaki. Dia cakap dia kenal aku, dok dekat jer.. Aku dah terbayang dah mamat yang suka nyanyi lagu 'Milik siapakah gadis ini' tiap kali aku lalu depan rumah dia. Memang tak boleh blah tapi aku tak amek port sangat lah kan. Cuma terfikir la kemungkinan dia walaupun aku tak tahu siapa dia... Muahahaha. Tak pernah pandang kot, dengar suara je selalu. Adeh. Teka punya teka rupanya paksu cek... Wahh bengang! Lepas tu dia bahan-bahanlah aku pasal aku dah mengkantoikan diri aku sendiri yang kena kacau. Padahal tak pernah bagitahu sape-sape pun tau hal tu *shy*. Alih-alih dia heboh cerita kat mak aku.. Malu tau.. wuwuuu.. teehee

Prank 4:
tahun 2009...
Dapat call dari seorang lelaki lagi. Macam-macam dia tanya. Dia cakap nama dia Fazli. Duduk Klang. Dia dapat nombor aku dari sorang kawan dia. Aku tanya siapa kawan dia, dia elak nak jawab. Dia ubah topik lain. Buat alasan nak tempah baju. Bila aku cakap aku tak amek baju lelaki, dia bagitahu nak tempah baju untuk mak dia. Aku pun try lah hidu-hidu kot orang saja nak kenakan aku. Tapi tak dapat nak hidu pasal mamat ni c0ol gilak! Tak gelak, suara memang c0ntrol macho kot... Memang takde suara lain kat belakang. Nak kata sunyi sangat pun tak. Tapi macam profesional la. Borak punya borak dia tanya bila nak jumpa? Sentap gak masa tu. Aku tak kenal dia, takkan nak jumpa? Dia pun bukan kenal aku. Dia siap bagi tarikh dia free. Masa tu ada la jugak rasa nak pelangkung mamat ni, sebab dia macam mendesak gak ajak jumpa tu. Aku cakap tak boleh. Aku tak free. Macam-macam alasanlah aku bagi. Sekali dia tanya pasal member-member perempuan aku apa khabar bagai. Masa tu memang tak boleh nak teka dia sapa. Sekali dia bagitahu nama dia memang masa tu... huishhh.. kesabaran dah hujung-hujung kot... Siapa dia? Kawan masa study gak... Diorang berdua je kawan lelaki yang ada kat poli dulu... huhu. Syabaslah sebab berjaya gila kenakan aku. Dia nak bagitahu nombor baru dia sebenarnya dan dia memang nak ajak jumpa pun... So bila aku setuju nak jumpa tarikh yang dia bagi mula-mula tu, dia tanya bukan aku ada hal ke time 2? Hahah.. kenalah berterus terang padahal takde hal pun cuma nak mengelak je..

Prank 5:
tahun 2010
Hah, yang ni memang tak mengagak. Call aku siap speaking speakang. Nasib baik bukan rancangan "Can i help You" kat radio era. Kalau keluar situ, malu aku! Dahlah BI berterabur. Aku tak ingatlah minah tu tanya apa. Yang aku ingat aku jawab yes, no. yes, no je... Muahaha. Tapi kejap jela dia kenakan aku agaknya dia pun dengar suara aku kelam kabut cam takde arah je. Dahlah cakap macam cakap dalam kelambu. Sengalnya Ain...~ hahaaha

Prank 6:
tahun 2010
Ni the latest prank. Aku harap pasni tak kena dah. Masa tu aku tengah borak-borak dengan adik aku, cerita pasal gi Perak & terselit gak sebenarnya ngumpat mamat ni.. haha.. tett. Jam nak dekat pukul 8 sebab masa tu telekung dah bukak kain je belum buka lagi. Khusyuk berborak lepas solat maghrib kan... Sekali henfon berdering lagu Never Forget. Nombor macam nombor rumah or pejabat macam tulah. Aku sangka orang kedai singer call sebab petang tu dia call. Naik pening aku melayan. Sekali lelaki call. Ok, aku agak dari PUNB. Rupanya tak. Dia cakap dia dari syarikat Petronas, nak tawar kerja bahagian HR. Dahlah sebut nama aku mula-mula tu salah. Lepas tu takde binti. Iya-iya dia cakap aku ada mohon jawatan tu. Aku cakap takde. Dia tanya aku nak ke tak jawatan tu? Kalau nak, kena datang interview. Macam-macam dalam kepala otak aku tengah fikir masa tu. Aku bagilah alasan takde pengalaman diinterview amende semua. Pastu aku baru nak tanya nombor ic aku kot-kot orang lain nama sama dengan aku ke kan.. belum sempat aku tanya dia dah gelak. Masa tu aku tak gelak, aku sengih je. Bengang ckitt. Lagi bila dia cakap, "anda terkena panggilan hangitttttttttt!!!" Memang... haihhh.. memang kena sumpah seranah lah.. Aku macam dapat rasa nak terkena sebab kalau ikut logik akal orang mesti sebut nama penuh lepas tu dengan nombor ic tapi mamat ni tak lak. Paling bengang sebab dia buat aku berada pada situasi serba salah. Apakah?!! Huhu.. Entah ye, nak cakap lawak macam tak lawak. Tapi bengang tu memang ada la. Ayat aku takleh lupa masa aku cakap, " aku jumpa kau nanti, aku tembak-tembak sampai mati!" Aduhaiii... gila betul ayat aku. Bengang punya pasal. Tapi oklah. Sian.. penat si Muncet gelak. Aku berhenti gelak pun dia gelak lagi. Sebab dia yang kenakan memanglah dia rasa lawak tapi bagi aku yang terkena takdela lawak, bengang tu lebih... Hahhaha. Sorry, Muncet. Abaikan ayat sumpah seranah tu eh. Yang tembak-tembak tu pun kau abaikanlah, tak berniat pun nak cakap camtu. Kalau disabit kesalahan pun, menembak tanpa niat tu.. Haha. Pistol pun tak pernah pegang ada hati nak tembak orang.. Adeh.

So, tulah kisah prank call aku.
Pape pun korang memang the Best lah sebab dapat kenakan budak naif yang berhati suci ini.. teeheee.. Cuma aku risau takut nanti bukan prank call tapi aku dah jerit-jerit dulu cakap tu prank call, kang tak pasal-pasal orang cakap aku gila.. Hahaha.
Memang dalam banyak-banyak prank call, yang latest tulah macam kena histeria sikit. Penangan maghrib kot... hahah
Tapi memang aku harap lepas ni tak kena dah prank call... Seriau. Takut terlepas kata macam kat Muncet tula. Segala macam keluar. Aku pun terkejut aku leh cakap camtu. Sebab bengang teramat kot, lagi-lagi bila tahu diri ni terkena... huhu.. Bahaya.. Bahaya.. Moga lepas ni tak kena dah..

Selasa, 14 Disember 2010

Buat Hati Yang Ketandusan Cinta






Sabarlah duhai hati.
Tak perlu kau tagih cinta manusiawi yang bersifat sementara.
Ada cinta yang lebih kekal abadi buat dirimu.
Ada cinta yang bisa membuatkan kau mengalirkan airmata ketika hati merindui.
Ada cinta yang mampu memberikan ketenangan pada jiwamu ketika kamu dilanda keresahan.
Ada cinta yang boleh kau jadikan tempat merintih bila kesedihan datang menjenguk.
Ada cinta yang mampu memberikan apa sahaja yang kamu inginkan.

Namun, kadang-kadang cintamu itu pasti diuji.
Sekuat manakah cintamu pada-Nya, sehebat manakah kasih kamu pada-Nya.
Ujian datang dalam pelbagai cara.
Hatta sekecil-kecil perkara untuk menilai kesetiaanmu pada-Nya.
Andai kata kuat dan tetap hatimu pada-Nya, maka bergembiralah.
Jika hatimu goyah dan meragui kasih sayang-Nya selepas didatangkan ujian pada dirimu, maka sedarlah bahawa nilai cintamu disisi-Nya masih lemah.
Kembalilah pada cinta-Nya yang lebih agung dari kecintaanmu buat dunia dan isinya.

Sudah menjadi sunnah, setiap yang bergelar mukmin pasti akan diuji.
Dari ujian  itulah, Dia mencari hamba-hamba-Nya yang benar-benar mendambakan keredhaan dari-Nya.

Apakah kau sanggup menghadapi segalaan ujian itu?

Namun, tidak ramai yang mahu mencari cinta yang kekal abadi ini kerana tidak mahu dilanda ujian-ujian ini.
Tidak ramai yang mahu mengeluarkan keringat hatta darah sekalipun untuk merasai manisnya cinta yang bertunjangkan kekuatan aqidah terhadap yang Khalid ini.
Maka sabarlah duhai hati.
Apabila telah kau rasakan manisnya cinta dari sang Pencipta,
maka tak perlu lagi kau kejar cinta manusiawi yang rata-ratanya berlandaskan nafsu semata.

Bila telah kau tetapkan hati untuk mencintai Tuhan sekalian alam, maka itulah sebenar-benarnya kecintaan yang sejati.
Dan dalam perjalanan menelusuri denai cintai terhadap-Nya yang sudah pasti disaluti onak dan duri,
akan didatangkan seorang yang turut sama mencintai-Nya sebagaimana dirimu juga.
Sebagai peneman dan yang akan menyempurnakan sebahagian daripada imanmu.
Yang padanya ada ketenangan dan kebahagiaan berpaksikan Tuhan yang Maha Satu.

Maka sabarlah duhai hati.
Tidak perlu kau gundah gulana andainya kau masih tidak berkasih dengan manusia.
Dia akan datang. Itu sudah pasti.
Namun datangnya tiada siapa yang tahu kecuali Dia sang Pencipta cinta itu.
Moga datangnya cinta insani itu, akan menguatkan lagi kecintaanmu buat sang Pencipta cinta itu sendiri.
Kerana jiwa yang sepi tanpa cinta dan kasih dari-Nya, adalah umpama padang pasir yang kegersangan.





Saja je nak post pasal ni. Terbaca tadi. Macam kena mengena lak tapi aku takdelah tahap ketandusan cinta cuma kalau 1 hari nanti Dia datangkan seseorang padaku, biarlah orangnya seperti coretan di atas :)

Khamis, 9 Disember 2010

Merambu ramba berfoya-foya! :D


Assalamualaikum! 
Waa... rasa macam dah lama je tak update blog... Heee.. 
Line internet kat rumah pun agak menyakitkan hati tu yang malas nak update kisah tu. 
Tapi rindu sebenarnya nak berkisah :')

22 Nov - 26 Nov aku pergi Perak. Join budak-budak UPM buat program Eksplorasi Kembara Perak Darul Ridzuan. 
Perasaan? Teruja sangat-sangat! Memang best tak ingat. 
Memang rasa d0nia ni ana yang punya *cehhhh*
Best sebab dapat ramai kawan.
Masa tengah berborak dengan Abu, 
entah macam mana sorang minah ni menyampuk, almaklum masa tu tak kenal lagi nama sorang-sorang. 
Abu cakap kampung dia kat Masai... Aku pun ngaku aku dulu study sana. 
Dan si minah itu pun turut mengaku. Eh, satu tempat belajar jugak ke? Wat a small world! Wahhh..


Balik dari Perak, pergi pulak gathering budak-budak Ghimo 1986
Ada tournament bowling. Memang best la dapat jumpa budak-budak baru. 
Semua sporting + gila-gila.
Tapi jumpa diorang pun tak lama sebab aku rasa hari tu aku jadi PERMAISURI SEHARI bukan raja sehari ok.. hahah.. lambat gerak. Semua lambatlah tu yang jumpa diorang kejap je.. Tapi ok la, not bad. Semuanya ok. 
Tak nyesal pun pergi :D 
Balik tu Cikun hantar aku balik. Selamat ada Cikun, kalau tak, terkontang kanting kot aku nak balik macam mana.. hee

Kemudian, minggu sudah satu family pergi hot spring kat Felda Klah, Trolak, Perak. 
Wahhh gi Perak lagi. Thihihi.. 
Seronok gi sana. Dapat makan telur rebus yang direbus dengan air panas.. Lain rasa telur tu kalau rebus guna periuk kat rumah dengan rebus guna air mata air panas tu. Sedap! Tak caya, pergilah try. Memang terbaikkkk!

Haihh baru perasan, dah nak hujung-hujung tahun ni asyik berjalan je..
Memang rasa bebas lah.. Rasa macam 1001 perasaan. 
Tenang, damai, gembira, seronok & etc. 
Alhamdulillah.. Alhamdulillah... Alhamdulillah... 
Kerana DIA aku dapat merasai semua ini.. Syukur..

Ingat nak letak gambar sekali tapi nantilah, internet tengah tak ok Y__Y 
Streamyx memang takkan ok! Asal call je mesti cakap pasal kabel bawah tanahlah, apa la..bla..bla..bla..nasib badan la langgan streamyx. 
Memang padanlah dengan motto dia, 
TM Merintis Kemungkinan.. ye, kemungkinan seharian tak dapat online jangan nak hairanlah.. dah banyak kali kena.. Sabo je la.. 

Selasa, 16 November 2010

Aku yang KhiLaf~

Salam AidilAdha untuk semua orang muslim yang beriman.
Terharu kejap dengar takbir raya tadi...
Esok ada lagi, lusa ada lagi takbir. Itu yang buat aku suka dengan Aidiladha berbanding Aidilfitri :)
Ok mari kita menuju ke topik sebenar... 




Dulu aku tak ramai kawan lelaki.
Sekarang pun tak ramai, cuma bertambah je kot...
Tapi kadang-kadang aku sering lupa, sering khilaf yang kawan-kawan lelaki tak akan pernah sama dengan kawan-kawan perempuan!
Tapi, itulah yang aku layan diorang... Sama je.. Melainkan dengan perempuan boleh sentuh, dengan lelaki, memang aku HARAMkan untuk sentuh aku, beranilah sentuh walaupun sekelumit, tanggung akibatnya!

Sebenarnya tahu pemikiran lelaki takkan sama dengan perempuan..
Kadang-kadang aku cakap lain. Maksud lain. Tapi diorang fikir lain sampai tergamam untuk aku menerangkan.
Mungkin sebab dengan adik beradik lelaki pun aku jenis straight je kalau bercakap, bercerita hal-hal perempuan, jadi aku anggap kawan-kawan camtu, pastu senang-senang je nak cop kita ni suka cakap lucah la, apa la.. Apakah? Padahal niat takde pun sampai ke situ.
Jadi dari situ aku dah rasa berdosa teramat. Betapa khilafnya diri seorang aku ni...
Dan harus mengaku pemikiran lelaki dan perempuan memang tak sama...
Moga Allah sentiasa bersamaku...


p/s: untuk kawan-kawan lelaki yang baca posting ni, jangan salah anggap. Ni memang 1 fakta, nafsu lelaki ada 1, perempuan ada 9. So dat's y lah kenapa pemikiran korang macam tu dan pemikiran aku macam ni. Kita tak sama.. Tak akan pernah... Cuma berpada-padalah supaya aku tidak ragu-ragu untuk berbicara dengan kalian...

Ikut via FB