Peringatan Hari Ini

Sabda Rasulullah SAW "Di antara baiknya Islam seseorang, ialah MENINGGALKAN apa yang TIDAK BERMANFAAT baginya"

[12 November 2011]

Rabu, 30 Januari 2013

1 Litre Of Tears - Drama


Malam kelmarin, tengah memikir nak baca novel apa sebelum tidur, tiba-tiba teringat pula drama Jepun ni yang dah lama di-save dalam netbook ini. Almaklum, minggu-minggu sudah aku memang kesibukan. Tapi nampak je kan aku kat bukuwajah tu? Pasal mengacau orang main je tu. Orang gi solat ke, gi makan ke, aku gunalah sekejap pastu share je apa yang nak share, jadi nampak macam lama & kerap je aku online. Kuikuikui.. Err ada korang kisah?? Tak, kan...

Cerita ni si Nisa' lah yang ambil dari mana entah lepas tu bawa balik dan bagi semua orang dalam rumah yang tonton cerita ni menangis tak hengat. Sedih gila!

Oh, by the way, tadi aku search google pasal cerita ni tak sangka pula ada yang kata drama Hani sebenarnya tiru cerita ni. Err.. entah ye sebab Hani tu aku tak layan sangat. Layan episod memula jew :P




Sinopsis:

Drama One Litre Of  Tears juga dikenali sebagai 1 Rittoru no Namida (1 リットルの涙), dan A Diary with Tears atau A Diary of Tears. Ia diadaptasi daripada kisah hidup dan diari yang ditulis oleh Aya Ikeuchi pada tahun 1986 (ok, tahun aku lahir) yang menghidapi penyakit Spinocerebellar Atrophy yang mana ianya adalah sejenis penyakit yang berkaitan dengan saraf tulang belakang (spinal cord) dan cerebellum yang berada di bahagian otak.

Sebelum tu nak beritahu drama ini bukan kisah cinta ye walaupun terselit kisah itu tapi ia lebih menjurus kepada apa yang Aya rasa sebagai pesakit.





Penyakit ini bagi aku antara penyakit yang paling kejam selain daripada HIV Aids tapi AIDS masih lagi boleh dielak tapi penyakit ni akan menyerang secara tiba-tiba kerana ia merupakan penyakit genetik yang boleh menyerang sesiapa sahaja tanpa had umur. Ia  boleh berlaku sama ada ibu atau bapa mempunyai gen resesif atau dominan, kerana ramai orang yang tidak sedar bahawa mereka pembawa gen ataxia sehingga mereka mempunyai anak-anak yang mula menunjukkan tanda-tanda mempunyai penyakit ini.  

Sampai sekarang penyakit ni tiada ubat ye, kawan-kawan. Tidak boleh memulihkannya melalui pempedahan, pemindahan atau apa sahaja cuma rehabilitation merangkap terapi fizikal adalah cara untuk melambatkan perkembangan penyakit tersebut. Dan kecepatan perkembangan penyakit adalah berubah-ubah mengikut penghidap. Ngeri.

Dan penghidapnya akan mengalami perubahan sedikit demi sedikit seperti ketidakstabilan cara berjalan, makan, bercakap, menulis dan memegang sesuatu tetapi walau teruk macam mana pun keadaan pesakit mereka masih mampu berfikir, boleh memahami apa yang orang cakap, apa yang orang tulis cuma agak lambat untuk membalas. Ok. Sedih lagi... :(

Aya Ikeuchi dibesarkan dalam sebuah keluarga yang sederhana. Merupakan anak sulung daripada empat beradik; 3 perempuan dan seorang lelaki. Ayahnya mempunyai perniagaan menjual tauhu dan kedai tauhunya hanya di rumah dan ibunya pula seorang perunding kesihatan yang sering ke rumah orang untuk memberi nasihat tentang makanan yang berkhasiat.

Aya merupakan seorang remaja yang periang, disenangi oleh ramai orang, bijak, rajin, dan sentiasa dilebih-lebihkan oleh ibu bapanya sehingga adik perempuannya; Ako berasa iri dengan situasi tersebut. 
Pada usia 15 tahun Aya dapat melanjutkan pelajaran ke sekolah tinggi yang agak terkenal di Jepun selepas lulus menjalani ujian kemasukan. Ketika hari pertama dia menduduki peperiksaan, dia telah terlambat sampai ke sekolah kerana tertidur di dalam bas. Ketika berlari mengejar masa, dua kali juga dia jatuh. Kali kedua bila dia terjatuh di tempat letak basikal dan di situlah dia mengenali Haruto Aso, si lelaki pendiam yang menyimpan 1001 kisah pahit hidupnya. Haruto yang konon-konon mahu ponteng daripada menduduki ujian terpaksa juga menjawab kertas soalan apabila dia terserempak dengan pegawai peperiksaan ketika menghantar Aya ke kelas. Pegawai tersebut membenarkan mereka mengambil ujian hanya di pejabat sebab dorang sampai lewat.

Setelah beberapa kali terjatuh ketika berlari (dan disangka sebab tak cukup tidur atau kelalaian sendiri) dan terlepas ketika menggenggam sesuatu, si ibu mula mengesyaki ada sesuatu yang tidak kena pada anaknya. Terus diajak si anak membuat pemeriksaan.
Sebelum melakukan pemeriksaan, Aya telah terjatuh di atas aspal dan menyebabkan dagunya terluka.
Ibu Aya perasan rupanya ketika anaknya terjatuh, dia tidak menahan diri daripada terjatuh dengan menggunakan tapak tangan seperti manusia normal yang lain. 
Dah alang-alang ke hospital kerana terjatuh, Shioka (ibu Aya) mula meminta pendapat pakar neurologi; Dr Mizuno. Permulaan cerita dia tak tunjuk pun siapa doktor yang pegang watak doktor tu, seperti disorok-sorok gitu. Sahlah ni, watak doktor ni pelakon terkenal pegang. And yes! Tekaan aku betul! Naohito Fujiki yang mainkan watak tu... Weewit! Hero zaman remaja I... hew hew... Remaja zaman sekarang ni sibuk dengan TOP, Yoonhwa, Joongki, Yoochun, Lee Minho,  & yada.. yada... tapi hero masa remaja aku ialah pelakon Jepun macam Naohito Fujiki (yang jadi doktor tulah), Yutaka Takenouchi, Takuya Kimura, Hideaki Takizawa, Takeshi Sorimachi & yada... yada... lupa nama dan ejaan sudaa.. diorang pun tua sudaa jugak tu... hahaha. Ok adik-adik sekalian, Naohito Fujiki adalah salah seorang pelakon terkenal Jepun walaupun dalam cerita ni dia hanya pegang watak sampingan tapi kalau tengok drama ni takdelah sampingan mana pun sebab masa dia pun banyak dengan Aya.

Selepas diagnosis dijalankan, barulah doktor tu hubungi Shioka untuk bercakap tentang penyakit yang dihidapi Aya. Kalau boleh ayah dia pun kena ada juga tapi Shioka datang seorang je, tak beritahu pun suami dia. Masa kat hospital itulah Dr Mizuno beritahu semuanya pada Shioka. Sebab simptom-simptom yang terdapat pada Aya tu sama macam penyakit saraf yang biasa dihidapi penghidap dan doktor mencadangkan agar Aya menulis diari setiap hari dan dalam diari tu beritahu rasa sakit macam mana yang dia rasa.
Betapa remuknya hati si ibu apabila mendapati anaknya menghidap penyakit yang tiada penawar tu. 
Dahlah Aya tu memang seorang aktif. Aktif dalam bola keranjang dan merupakan penolong ketua kelas sebab si ketua kelasnya tu Haruto Aso yang bongkak tapi sebenarnya dia lelaki yang baik. Paling baik di abad itu... Muehehe

Tanpa pengetahuan sesiapa, Shioka telah membuat kajian tentang penyakit itu, kalau boleh dia mahu penyakit anaknya sembuh. Dia sendiri telah ke sana ke mari. Sanggup meminjam MRI Dr Mizuno untuk jumpa doktor pakar yang lain untuk dapat pendapat kedua, kot-kotlah Dr Mizuno tersilap ke kan... Nasib baik doktor tu memahami. Tapi hasilnya tetap positif yang Aya memang menghidap penyakit yang tidak boleh diubati.

Cerita ni terlalu banyak part sedih. Setiap episod rasanya ada scene sedih.
Tapi yang paling mengharukan ialah semangat Aya. Walaupun dia dah tahu dia ada penyakit yang tak boleh sembuh, dia tetap positif dengan hidup dia sampai aku terfikir macam mana orang yang ada penyakit ini mampu bersikap seperti ini sedangkan kita yang sihat ni tak pernah nak buat apa-apa untuk mencapai impian. Besar berpezaan kita (okla, aku cakap aku) dengan Aya.

Dan bagi aku ini antara drama motivasi terbaik yang pernah aku tengok. Kalau ada 10* untuk diberi, aku beri 20* untuk drama ini.
Sekurang-kurangnya drama ni mampu memberitahu masyarakat bahawa golongan penyakit Spinocerebellar ini BUKAN pesakit yang kita boleh pandang mereka sebagai kanak-kanak yang baru belajar bertatih, baru belajar bercakap atau baru belajar menulis. Bukan! Kita kena sedar yang mereka dahulu sebenarnya sama level je dengan kita atau lebih lagi sebab macam Aya pun dia seorang yang pintar dalam pelajaran, aktif dalam sukan tapi akhirnya terlantar kesakitan keseorangan.

Tapi Aya ada semangat yang kuat, semangat untuk membantu manusia lain walaupun keadaan dia sendiri pun memerlukan bantuan orang lain.
Dan semangat itulah yang membuatkan Ako akhirnya percaya yang kakak dia memang sangat istimewa. Mampu tersenyum ketika dipandang semacam oleh orang, dikutuk, dihina oleh kekasih sendiri...



Mata bengkak bukan sebab 1 liter airmata yang keluar tapi bergelen-gelen, tahu!
Daripada diari-diari yang ditulis oleh Aya itulah akhirnya salah seorang pekerja yang bekerja di sekolah khas (untuk orang-orang kelainan upaya) yang mengenali Aya telah memberi cadangan agar apa yang Aya tulis dalam diari tu dimasukkan ke dalam buku yang beliau terbitkan. Iaitu buku yang menceritakan perkongsian derita penghidap pelbagai jenis penyakit dan Aya menceritakan tentang penyakit yang dihidapinya. Dan barulah Aya tahu, dalam dunia ini bukan dia seorang sahaja menghidap penyakit ngeri dan kejam itu, rupanya ramai lagi manusia yang ada penyakit yang sama.

" Aso-kun (panggilan untuk Haruto Aso), walaupun aku terbaring tak berdaya, aku tetap dah menolong orang kan? Walaupun aku berkeadaan macam ni, tapi aku masih mampu menolong orang lain..."

Dan soalan Aya yang paling menyentuh hati,
" kenapa penyakit ni pilih saya?"

Dia menangis bila teringatkan isi kandungan surat yang dia beri kepada Haruto Aso.
Love letter, kata dia.
Bila ibunya bertanya kenapa bagi surat macam tu pada orang yang sangat penting dalam hidup dia? Ini jawapan yang Aya beri...
" Mak, Ayah, doktor, adakah aku berkemampuan untuk berkahwin??? Saya tahu itu. Satu hari, bila 'masa tu' tiba saya cuma mahu tidur dan dikelilingi bunga-bungaan..." Sedih gila baq hang part ni.

Lepas tu surat yang Aya beri kepada semua adik-beradik dia masa malam krismas pun sangat-sangat menyentuh hati...




Dan buku yang diberi judul 1 Litre Of Tears itu hingga kini telah terjual sebanyak lebih 1.1 JUTA naskah.

Kepada yang belum menonton lagi, selamat menonton! Download aja di youtube. Ada 11 episod, tak banyak macam drama Korea yang asyik cintan cintun itu (eceh, padahal layan jugekkk)
Sediakan tisu banyak-banyak. Ini bukan kisah cinta. Ini kisah penderitaan penghidap penyakit Spinocerebellar Atrophy. Moga semangat Aya mampu kita serap dalam diri kita ;)

Nah, lagu tema drama ini untuk korang. Klip video yang dah di edit ni pun sedih jugak..

Rest In Peace, Aya Kitou (1963 - 23 May 1988)...

Sabtu, 26 Januari 2013

Tiada guru sebijak pengalaman...


Hal yang sangat menyedihkan adalah...

SAAT KAU JUJUR pada temanmu
Tapi dia BERDUSTA padamu
Saat dia telah BERJANJI padamu
Tapi dia MENGINGKARINYA
Saat kau memberikan PERHATIAN
Namun dia TIDAK MENGHARGAINYA

BIARLAH...
JANGAN pernah MENYESALI
atas apa yang TERJADI PADAMU
Sebenarnya hal-hal yang engkau ALAMI
Sedang MENGAJARIMU...

Saat temanmu BERDUSTA padamu atau
TIDAK MENEPATI JANJINYA padamu atau
TIDAK MENGHARGAI PERHATIAN yang engkau berikan,
SEBENARNYA DIA TELAH MENGAJARIMU
AGAR KAU TIDAK BERKELAKUAN SEPERTI DIA

Bila kau diperlukan hanya pada saat dia sedang KESULITAN
Sebenarnya juga dia SUDAH MENGAJARIMU
UNTUK MENJADI ARIF dan SANTUN,
tatkala kau MEMBANTUNYA saat dia kesulitan

Begitu banyak hal yang tidak menyenangkan
Yang sering kau alami, ataupun
bertemu dengan orang-orang yang menjengkelkan,
ego, dan sikap yang tidak bermoral.

Dan betapa tidak menyenangkan menjadi orang yang dikecewakan,
Disakiti, tidak dipedulikan atau tidak diendahkan,
Atau bahkan dicaci maki dan dihina.

BIARLAH....


Sebenarnya orang-orang tersebut sedang MENGAJARIMU
Untuk Melatih MEMBERSIHKAN HATI dan JIWA
MELATIH untuk menjadi ORANG YANG SABAR
Dan MENGAJARIMU UNTUK TIDAK BERPERILAKU SEDEMIKIAN.
Itu semua diperlukan agar kelak DIRIMU MENJADI INDAH...



“Andaikata semua kehidupan ini menyakitkan, 
maka di luar sana pasti masih ada sepotong bagian yang menyenangkan. 
Kemudian kau akan membenak pasti ada sesuatu yang jauh lebih indah dari menatap rembulan di langit. 
Kau tidak tahu apa itu, karna ilmumu terbatas. 
Kau hanya yakin , bila tidak di kehidupan ini, suatu saat nanti pasti akan ada yang lebih mempesona dibanding menatap sepotong rembulan yang sedang bersinar indah.” - Tere Liye




Khamis, 24 Januari 2013

Rebat RM200: Rakyat kena troll dengan Kerajaan??


Tadi pergi mall, sementara adik aku pergi cari kasut untuk ke kelas, kitorang yang lain ni pergilah mana-mana kiosk henfon yang ada banner rebat rm200. Saja nak survey.
Lagipun sebelum pergi tu aku dok layan satu blog ni, punyalah panjang gila komen dok kutuk itu ini, dok cakap pasal kalau beli henfon rebat kena wajib beli line pascabayar la, kira wajib ambil bil la, tak boleh tolak... Siap kata kena troll dengan kerajaan bagai.. itula... ini la... yada.. yada.. bagai tuh. Nampak sangat tak reti BERSYUKUR dengan kerajaan kan... Ehem. Yela, nak dapat benda mudah memang kena ada syarat. Tu pun tak tahu ke?? Cubalah bersyukur sikit! Banyak dah kerajaan bagi kat rakyat, tahu?? Kata mereka. Siapa mereka? Mereka je yang tahu... wakaka..

Sebab nak puaskan hati, aku dengan adik-adik + abang aku pun pergilah cari mana-mana kedai henfon yang ada rebat rm200. Jumpa beberapa kedai dalam mall tu yang ada sediakan khidmat tu. Masuklah 1 kedai, aku tanyalah sebenarnya macam mana rebat tu? Yela, sebelum ni tak jelas sangat dengan terma & syarat, apa yang diberitahu kat surat khabar, kat tv, itulah yang kita semua percaya kan... 

" Oh, rebat tu? Tadi ni kami baru dapat 1 berita baru. Baru je sampai tadi", mamat tu pun pusingkan badan ke belakang dan ambil 1 lampiran kertas dan tunjukkan pada kitorang. 

Atas kertas tu ada beberapa gambar model henfon (dalam 8 jenis, mungkin) tapi hanya 4 henfon yang dibulatkan. Dan yang paling rasa macam takleh nak blah bila senarai tu BUKAN senarai yang SKMM keluarkan tempoh hari. Aku ulangi lagi BUKAN ye, bukan... satu pun BUKAN.

" Yang dibulatkan itu aja senarai yang under SKMM." 
Aku pun takdelah nak belek sangat nama-nama model tu. Yang aku tahu, 2 model Blackberry, 1 HTC, dan 1 Motorola. Dan model Blackberry tu harga dalam rm 1000+. HTC tu pun yang mahal jugak. Motorola harga rm600++ tu pun aku tak ingat brand tapi smart gakla. Itulah satu-satunya henfon yang murah dan ada brand. 
Yang sebenarnya, takde guna line pun. Tak perlu langgan pascabayar pun. Dapat bulat-bulat je henfon tu, guna simkad kau sendiri sudaaa... Yang penting kena tambah sikit duit kau! Hew3

Cara nak beli pulak... haa.. ni yang best nak cerita nih.
Untuk keempat-empat model tu, rebat hanya rm100. Ya, SERATUS RINGGIT MALAYSIA! Bukan rm200 seperti yang dicanang-canangkan kat media massa & elektronik tu.
Nak dapatkan rebat rm200, korang kena trade in henfon korang. Apa-apa henfon pun, sampai mamat tu cakap henfon 3310 pun boleh, yang penting henfon tu 'hidup' baru rebat korang tu akan jadi rm200, kalau takde henfon untuk di-trade in, jangan bermimpi rebat menjadi rm200, hanya rm100 je... Sweet, kan? Sweet gila ayat SKMM bagi... hua3.. Ini troll yang pertama.

Sebab mamat tu borak best (takdelah ramah sangat-sangat pun, kalau ramah sangat aku naik menyampah tapi dia suka buat lawak spontan), maka kitorang pun tanya henfon yang lain pula. Lama gaklah kitorang kat kedai dia. Dan ayat best dia yang aku nak share;
" Siapa daftar SKMM awal-awal memang RUGI! Sebab SKMM akan upgrade henfon macam Galaxy Y ke, Nokia smartphone ke (yakni yang ada dalam senarai yang SKMM keluarkan awal hari tu) peringkat demi peringkat. Bukan sekaligus..." seperti yang kita sangka atau seperti yang diuar-uar kan...
Haihh pening kepala cek... Kalau dah macam gitu kisahnya, baik tak payah bagi senarai model henfon. Cakap terang-terangkan senang...

Lepas tu, Ipah ajak pergi Maxis Center (MC) pulak. Kot ada offer lagi baik kan...
Dekat MC pula, kalau beli henfon rebat, kena langgan pascabayar. Wajib. Haaa yang ni betullah yang dorang kat blog tu gaduh-gaduh tu. Serius, untuk orang tak berapa nak senang memang benda ni akan menambah kesusahan hidup engkau orang wa cakap lu. Tak payahlah ambil. Jangan beli dekat Center, yang penting. Ini troll kedua... muehehehe..

Kemudian menggagau lagi, kan dah cakap saja nak survey! Bukan nak beli pun. Saja nak dapatkan fakta yang sebenar, baca blog je, tengok tv, baca surat khabar semata-mata, tak best jugak kan selalunya akan nampak indah dari rupa... Nak kebenaran, pergi 'selongkar' kat luar. Jangan dok tunggu dan khadam kata-kata orang. Tak menarik gitu. Boleh jadi fitnah. *Ok, merapu.

Masuk lagi satu kedai, diorang hanya ada brand Ninetology! Erkhh! Brand apa tu? Mana muncul? Tak pernah dengar! Haha. Bila tanya, diorang cakap tu brand dari Malaysia. Barang local. Local selalu dikaitkan dengan lopek, tak tau maksud lopek? Tak tahu takpe, tak payah tahu.
" Itulah orang Melayu, bukan nak support barang tempatan, macam manalah Malaysia ni nak maju!" ayat tipikal padahal orang yang cakap tu pun tak guna pun barangan buatan Malaysia. Kalau betul dijamin boleh tahan lama, dah lama kot Malaysia ni maju dari segi teknologi, kalau nak diikutkan dah berapa kali dah Malaysia cuba keluarkan model henfon sendiri tapi barangan Malaysia selalunya tahan sekejap je. Tak pun sehari. Itu yang selalu aku nampak & dengarlah sebab paling cikai henfon yang aku beli dan guna dari dulu sampai sekarang hanya Nokia je. Dah lapuk kan?... Tapi tahan lama beb...

Tapi Ninetology ni aku tengok agak smartlah henfon dia, ala-ala samsung galaxy S II & note.. Kamera 8 MP! Kau hado? Haa smart, kan? Tapi sebab takde nampak lagi komen orang yang pernah pakai tu dok kata ok ke tak, tak beranilah aku nak bagi jaminan henfon tu. Tapi promoter tu kata kalau beli kat kedai dia, akan dapat prepaid internet Digi for FREE! Kalau nak guna internet juz top up jelah. Tapi harga dia pun dah rm499 SELEPAS tolak rebat. Baik beli henfon ada brand, sama je harga. Tapi lagi, ninetology ni tidak memerlukan korang trade-in henfon. Terus dapat. Dan rebat memang dia bagi rm200. Yang kena trade in henfon dan rebat jadi rm100 cuma henfon ada brand. Itu pun maklumat tambahan, model henfon rebat yang ada brand pun semua akan dikenakan kontrak langganan pascabayar. Betullah, aku tengok kat MC sebelum tu memang ada je senarai-senarai henfon yang dalam senarai tu. Oh, ok. Macam ada troll tersembunyi je yang ni... :))

Yang kesian dekat orang-orang yang betul-betul kurang kemampuan yang kononnya teringin nak guna fon pintar tapi kena troll macam ni. Haihh. Kotlah dapat rembat Sony Experia Tipo ke, Galaxy Y ke, rupanya hampehhh... Dahlah rebat tu rupanya rm100 je... Aigoo..

Pada orang-orang yang dah daftar tu kesian korang kena troll kaw-kaw dengan Pak Jib. Bersyukur weh! Jangan merungut! Sekurang-kurangnya ada daripada takde kan... Hahaha. Ok, tergelak pulak. Aku tulis benda ni kat blog bukan niat apa pun, cuma kalau kerajaan terbaca, silalah buka mata sikit. Kau cakap rebat tu untuk yang KURANG BERKEMAMPUAN tapi kau troll macam tu, maknanya memang untuk orang senang jela yang mampu...  hailaa.. Baik kau cakap awal-awal yang rebat tu untuk orang BERKEMAMPUAN, habis cerita.

Btw, aku pun tak sure kot tempat aku je macam ni, sebab diorang kat kedai tu pun ada yang cakap kalau nak banyak pilihan TRY survey kat KL. Tapi kalau dekat KL pun sama je dengan tempat aku ni, baik tak payah kan.. tempat aku dengan KL bukan beribu batu pun, naik KTM, 15-20 minit dah sampai dh...

Tetiba terasa macam dah pandai je guna ayat TROLL tu... wahahaha..

Orang akan cakap, "kalau tak nak, jangan ambil." Betul, aku setuju.
Tapi aku lagi suka ayat, "kalau tak nak bagi, jangan bagi.." nampak ketidakikhlasan di situ, padahal bajet yang kau keluarkan tu semua duit rakyat, takde sesen pun duit kau sebab gaji kau pun kau guna duit rakyat bayar cukai jalan, tol semua-semua tu.

p/s: stress pulak aku dengan ayat bersyukur pada kerajaan tu.. kalau bersyukur pada Allah ok gak.. -_-"

p.p/s: sila jgn nak cakap pasal politik dalam entri ni, aku cakap pasal kerajaan sebab bajet ni pihak kerajaan yang bagi bukan pembangkang mahupun kerjasama kedua-dua  belah pihak, kalau pembangkang join sekali bajet ni memang dengan pembangkang-pembangkang sekali aku masukkan dalam blog ni. Titik.

Rabu, 23 Januari 2013

Wordless Wednesday #18 - kemesraan mereka, kesejahteraan kami.. hew3




Rabu, 16 Januari 2013

Peringatan


Jika rakyat pergi
Ketika penguasa berpidato
Kita harus hati hati
Barangkali mereka putus asa

Kalau rakyat sembunyi
Dan berbisik bisik
Ketika membicarakan masalahnya sendiri
penguasa harus waspada dan belajar mendengar

Dan bila rakyat tidak berani mengeluh
Itu artinya sudah gawat
Dan bila omongan penguasa
Tidak boleh dibantah
Kebenaran pasti terancam

Apabila usul ditolak tanpa ditimbang
Suara dibungkam, kritik dilarang tanpa alasan
Dituduh subversi dan menggangu keamanan
Maka hanya satu kata : LAWAN !


(sebuah sajak karya Wiji Thukul - Indonesia)



Ahad, 6 Januari 2013

Sahabat




Dalam setiap waktu kita selalu berlarian bersama
Berlari dengan lincah tuk warnai hari & mengukir segala kenangan
Sahabat… kaulah pijar cahaya disetiap sudut hati
Kau beri candamu saat ku resah
Kau beri senyummu saat ku gelisah
Kau selalu ada saat ku tak berdaya
Kaulah ciptaan Tuhan yang paling sempurna
Meskipun jarak telah memisahkan kita
Namun tidak untuk PERSAHABATAN ini
PERSAHABATAN ini kan tetap terjalin & tak akan pernah bisa terpisahkan…


Karena hati kita… 


diri kita… 

nyawa kita…

Tlah terikat pada satu jalinan…

Disini… ku selalu merindukan kalian…
Dimanapun kalian berada…
Dan engkaulah SAHABAT KU UNTUK SELAMANYA….


-unknown-

Jumaat, 4 Januari 2013

KAMARREYSHEH





KAMARREYSHEH YA THEYRI YA DHAWI 
Seperti petikan gambus 
Wahai burung yang berterbangan


ILA 'ISSHAK QULLI MATA BADHWI

Ke arah duniamu
Katakan padaku bila pula ku akan terbang

WANA 'USSHI MALLAYT SHUFNA

Aku kebosanan kerana tidak tertahan lagi

HAZIHIL 'EISYEH 

Kehidupan ini

QALBI MINAL FURQAAH 

Hatiku berbelah bagi

(V2)

KAMARREYSHEH TESRAH WA TADHWI 

Seperti petikan gambus 
Kau terbang dan pergi

WANTA FI ARDHAK YA REYTANI MITSLAK 

Dan kau di duniamu 
Beruntungnya aku jika sepertimu

'AMAT ARDHI HATTA WALAW
JAMMAAL 'AL HEYSHEH

Sempitnya duniaku
Walau pengembala unta di atas bonggolnya

QALBI MINAL FURQAAH

Hatiku berbelah bagi

(V3)

KAMARREYSHEH KAM QULTI LIRRUKKAB

Seperti petikan gambus
Berapa kali ku bilang pada penunggang

MIN QABLAK BAASEERI SHILLOONI 

Sebelum kau 
ku katakan mahu berjalan

QADA KHILLI HATTA LAQOUNI

Dan bawalah aku kepada teman-temanku

THAAR FI KHEYSHEH

Sehingga menemuiku

QALBI MINAL FURQAAH

Hatiku berbelah bagi

(V4)

KAMARREYSHEH LAMMA NUHIBB 

Seperti petikan gambus
Apabila kita bercinta

MA FIL MAHABBAH SYAKK 

Tiada keraguan dalam cinta

LAKINNANI ILA 'INDA MAN 

Tapi pada siapaku mengadu

ASHKI ALLAH YA'LAM

Hanya Allah yang tahu

HAALATI EYSHEH

Bagaimana keadaanku yang sebenarnya

QALBI MINAL FURQAAH

Hatiku berbelah bagi



Khamis, 3 Januari 2013

3.1.13


 Selamat tahun baru Masihi. 2013 please be daebak to me ha... :D

So macam biasalah, setiap kali menjelang tahun baru, kena ada ulasan 1001 kisah tahun sebelumnya, 2012.
Tahun yang dikatakan tahun kiamat tu...
Tapi memang hujung tahun tu dah nak kiamat dah bagi aku (rujuk previous entri).

Walau bagaimanapun yang aku nak berkisah ini kisah yang happy ending punyaaa!
Awas dengan mata anda sebab entri ini dipenuhi dengan gambar bahagia! :D

Sungguhlah tahun 2012 memang awesome bagi aku. Daebak!
Banyak yang gempak-gempak yang terjadi tahun ni, sebenarnya ;)

Yang pertamanya, awal tahun hari tu aku dapat tawaran ikuti kursus jahitan secara PERCUMA selama 3 bulan untuk Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 1 (SKM 1) - selalunya orang ambil selama 6 bulan tapi sebab kitorang ditaja & dah ada basic jadi disingkatkan tempoh pengajian. 
Dan yang best, dapat mesin jahit percuma jugak! Alhamdulillah, dimurahkan rezeki.
Walaupun ada orang tengok benda tu remeh jek (yang tak perlu dicanang) tapi bagi kita yang ahukk ahukk ni, dah bersyukur sangat-sangat dah. Nak sambung belajar, malas pula nak fikir pasal pinjaman kewangan lagi-lagi yang ada riba tu, nak perah otak bagai, so bila dah ada pembiayaan percuma oleh kerajaan Selangor, why not kita bersyukur dan bergembira atas insentif ini...



2012 juga menyaksikan perlawanan Euro 2012! 
Aku lagi minat World Cup berbanding Euro tapi tengok juga Euro lagi-lagi bila ada perlawanan yang melibatkan Germany. Germany. Germany. Perancis. Hehe. Tapi sadisnya dua-dua pasukan tak dapat masuk final.



Lagi, aku berjaya buat baju peplum untuk tempahan! Ho yeahh!
Padahal baju inilah yang kononnya dulu aku nak buat (untuk diri sendiri yang tak berapa solid ni), alih-alih Kak Mai nak tempah jadi ambil dengan keadaan yang agak was-was (takut tak jadi sebab tak pernah buat) tapi semangat nak cuba sesuatu yang baru itu melebihi segalanya! Dan akhirnya... tadaaa!



Aku tak puas hati sangat dengan peplum ni tapi nasib baik customer suka. Takpelah, percubaan... Practise make perfect!

Aidilfitri lepas pun pertama kali buat 'open house'!
Alhamdulillah... walaupun pertama kali buat rumah terbuka & tak pandai pun nak bajet-bajet hidangan semua, syukur sebab makanan memang mencukupi.
Thanks untuk kawan-kawan yang datang bertandang dari pagi hingga ke petang :)




Sebenarnya tahun 2012 tu banyak pengalaman pertama kali aku.
Selain buat open house tu, pertama kali juga pergi MAHA,
pertama kali juga buat baju lelaki,
pertama kali juga hampir semua cita-cita dan azam hampir tercapai (Terima kasih, Allah!)

Lagi... erm... aku rasa macam baaanyakkk sangat kenangan manis 2012 tapi tak perlulah aku tulis kat dalam ni semua kan... (tak ingat sangat pun).

Tapi yang latest peristiwa menarik dalam 2012, selain abang aku kahwin, kitorang telah ke Raub, Pahang untuk makan angin @ family outing sebelah ummi.
Memang awesome! Best sebab tempat tu kat dusun. 
Kitorangkan dibesarkan di KL dan Selangor so takde dusun, rambutan kat belakang rumah pun tahun ni macam merajuk tak nak berbuah dahhh... (maka bakal suami harus ada dusun durian tu termasuk dalam senarai... miahaha)
Bila berpeluang ke sana macam kera dapat bunga la sebab rasa dusun tu macam atuk sendiri yang punya. Best sangat-sangat! Seminggu makan durian tanpa henti sampai perut memulas.

ini kebun ibarat datuk ana yang punyaaa... awesome huh??
setelah beberapa kurun teringin, akhirnya dapat jugakkk... yippie! alhamdulillah~
nampak muka excited aku tu kan... haha

my cousins + my mom
with bakal master chef :)
budak kecik gila durian. tengah proses "menyejukkan badan"


Uzair + Walidah. dua2 comel...  :P
pepohon nan berbuah lebat!

my beloved mom + maklang. bergabung buat laksa utara memang meletop. walah!

ulat bola. pernah jumpa?

mandi-manda.. nikmatnya air...

wajah segar lepas mandi sungai.. hew hew hew
makan time!!


ikan bakaq

model sedang 'memperagakan' ikan patin gulai tempoyak. Pahang mariii

adik bongsu + sepupu sepapat

pagi yang gelap, kini sudah terang

my Jaddah! 

walau dimana kita menetap, tahlil & bacaan Yaasin jangan dilupa. Ok? :)

durian bersepah. heaven!

model cilik muka tak mandi

sisterhood
beloved sisters. saranghae~

sepupu kecil

weewit!

say-whoaa!
Oppa Dusun Style! (kegembiraan terserlah... hew3)

senyum seindah suria yang membawa cahaya... mih mih mih

Dua hari kat sana macam tak puas je. Rasa macam nak pergi lagi!

Dan yang paaaling best untuk tahun 2012 mestilah berjaya buat baju untuk pakai kahwin abang sendiri.
Baju walid, 
baju ummi + tudung, 
dan baju aku + tudung.
Semua tu hasil tangan & kreativiti sendiri + adik beradik perempuan i.. Hihi.
Bangga sebab akhirnya siap pada waktu yang ditetapkan dan ramai puji canteks! Hehe..
Tapi yang tak bestnya kasut yang sepatutnya aku guna malam tu tidak berguna pun.. penat je bawa naik flight.. *sigh*




Malam menjelang tahun baru 2013, kitorang gi kutip ilmu dekat Dataran Shah Alam..
Kunun nak jumpa dak Moon gak, sekali... mak aihhh! Padat gila! Seramai 120k manusia kot berkumpul kat situ malam tu. Sumpah superb! Walaupun malangnya tak dapat juga nak jumpa dak Moon.. So juz ber-mesej mesej ajelah antara kami walaupun berada di bawah langit yang sama & mungkin juga dikelilingi orang yang sama.




Kamal Adli, UAI & Pierre Andre.. klako.


Ulama' Syria Prof. Dr. Sheikh Muhammad Ali as-Soubuni

Pesan Sheikh yang berusian 83 tahun ini, "Nama saya Sabuni (sabun) sebab keluarga saya asalnya pembuat sabun pencuci. Tapi bila tangan kamu kotor janganlah di cuci pada baju saya sebab saya adalah pencuci hati2 manusia.
Kamu semua pililah pemimpin yang menjaga agamanya. 
Dengan demikian dia lebih takut apabila di persoalkan Allah di Akhirat nanti."

Dan beliau minta agar semua orang doakan umur beliau dilanjut kepada 107 tahun (ke 103 ek? lupa) sebab beliau masih takut/malu untuk berjumpa dengan Allah... 
Sentap kott bila ulama' yang disegani pun cakap macam ni, kita yang biasa-biasa malah tersangat biasa ini bagaimanalah pula saat bertemu DIA. Allahuakbar!  

Yang paling buatkan aku bersemangat bila kami sama-sama melaungkan ayat yang sama Rasulullah sollallahu 'alaihi wasallam laungkan ketika Perang Khaibar,

"kharibat Khaibar!" 

sebanyak 3x yang membawa maksud "hancurlah Khaibar (nama penempatan Yahudi di pinggir Madinah)".

Selamat tinggal 2012 yang memberiku 1001 kenangan.
Terima kasih, ya Allah kerana memberiku kesempatan untuk mengharungi 2012 dengan 1001 macam perasaan juga.
Alhamdulillah... Alhamdulillah... Alhamdulillah...
Segala pujian hanya milik-Mu... :) 

p/s: kenapa tajuk tu macam tu? Sebab sempena tarikh hari entri ni tersiar (3 Jan 2013)

Ikut via FB