Peringatan Hari Ini

Sabda Rasulullah SAW "Di antara baiknya Islam seseorang, ialah MENINGGALKAN apa yang TIDAK BERMANFAAT baginya"

[12 November 2011]

Sabtu, 23 Jun 2012

Aku Mahu Berubah!



Mood tengah gembira gila!
Ni aku start menaip ketika masa rehat separuh masa perlawanan Euro 2012 suku akhir antara pasukan kegemaranku Germany vs Greece. Keputusan perlawanan separuh masa pertama? 1 - 0! Hooray!


Eh, ni bukan nak cerita pasal bola la... termelalut sebentar (seperti biasa. ehem)


Ni nak cerita tentang kita. Ya, kita semua ni.
Semua mahu berubah. Hari-hari dekat facebook tu akan ternampak status yang di-update/ di-share menyatakan yang kamu mahu berubah. Berubah kepada yang lebih baik.
Tadi pun tengok rancangan talk show kat tv pun seorang artis seksi tu cakap perkara yang sama. Mahu berubah jadi baik, mahu jadi lebih baik, mahukan yang terbaik dalam hidup.
Tapi yang buat aku tak faham, kau mahu berubah tapi aku tak nampak pun kau cuba untuk berubah.
Apa maksud kata-kata mahu berubah tu? Mahu tunggu perubahan itu datang sendirikah?


Ya, aku bukanlah orang yang baik untuk bercakap pasal ni. Bukan juga orang yang layak.
Tapi aku juga mahu berubah seperti orang lain & aku rasa (aku jela rasa, kau memang tak dapat rasalah apa yang aku rasa kan?), aku sedang 'bergerak' ke arah perubahan tu. Aku bukan jenis yang kata, " aku mahu berubah!" tapi aku masih duduk sahaja seperti menunggu bulan yang tidak akan jatuh ke riba. Aku bukan manusia yang macam tu sebab aku tak suka orang yang macam tu maka aku takkan biarkan diriku bersikap begitu.


Mahukan perubahan untuk menjadi good/better muslim/muslimah, sila bergerak! Jangan duduk dan sekadar berkata-kata atau sekadar post kata-kata sahaja. Bertindaklah! Kalau duduk aje, sila jangan berangan perubahan tu akan datang terkedek-kedek kat kau! Memang taklah!


Memanglah orang akan kata macam-macam, seperti "bajet alim", "ahli syurgalah sangat", "nak tarik perhatian kaum adamlah tu!" tapi hanya kita dan Allah je yang tahu perubahan yang kita lakukan kerana apa. Yang tanggung kepanasan api neraka tu diri kita, bukan diri mereka sebab mereka dah kebal untuk tanggung kepanasan tu, mungkin! Dan berubahlah kerana Allah. Sebab Dia yang Maha Menilai. Tak payahlah kau berubah kerana manusia sangat, bimbang nanti apabila orang tu tak perlukan kau lagi, kau berubah kepada asal atau menjadi semakin buruk.  





Suka untuk aku kongsi kata-kata ini;
Bila bercakap soal jodoh, ramai memilih untuk berusaha keras mencari walaupun sedar hakikat jodoh sudah ditentukan.  
Tapi bila bercakap soal hidayah,ramai pula memilih untuk menunggu biarpun sedar hakikat hidayah itu perlu dicari


Sama-samalah kita mencari hidayah tu, aku pun sedang mencari dan masih mencari sebab aku juga yakin dengan kata-kata tu, hidayah perlu dicari! Jangan kau cari orang bernama Hidayah pulak, tapi kalau Hidayah tu baik, baguslah ^^ 
Orang nak kata apa, biarkan mereka dengan kata-kata mereka sebab nak ke arah kebaikan tu bukan mudah, payah! 


Pesan Imam Ibnul Jauzi; "Jangan sesekali kau menganggap jalan (merubah diri ke arah kebaikan) itu mudah. Jalan itu dipenuhi sesuatu yang kita benci, banyak halangan, dan penuh dengan duri-duri tajam yang membuatkan kita sakit"
Aku pun kadang-kadang tersadung dalam melangkah, tergelincir ketika berjalan, berputus harap ketika mencari. 


Dan moga aku dan kamu yang mahukan perubahan tetap istiqomah. Teruskanlah pencarian tu. Andai jatuh, jangan mengalah untuk bangun. Dan tolong JANGAN hanya bercakap nak berubah je! Bergeraklah, walaupun pergerakan tu sedikit, mungkin ianya akan memberi kesan yang besar di kemudian hari. Insyaallah...


Bagi aku, mencari hidayah tu lebih penting daripada mencari jodoh yang entah siapa-siapa tu. Huhu


Oh, by the way aku nak tegur lagi satu perkara. Pasal share satu status kat facebook niu. Dah macam trend dah aku tengok status ni;
Saya cuma mau mengingatkan bahawa esok sudah masuk bulan Syaaban dan mlm Nifsu Syaaban jatuhnya pada 5 july mlm Jumaat (tutupnya buku amalan). Jadi sebelum terlambat saya ingin minta maaf kalau ada salah yang di sengaja dan tidak sengaja :) kerana NABI MUHAMAD SAW b'sabda: barang siapa yg mengingatkn kedatangn bulan ini, HARAM API NERAKA bagi nya

Ok, baca pun aku dah tahu point mereka-mereka ni post ayat ni. Semuanya kerana ayat "HARAM API NERAKA baginya" tu... tapi kalau kau post, solat kau tak buat, puasa pun tunggang langgang, kau ingat terhindar ke daripada api neraka? Tak pahamlah dengan orang-orang macam ni! Ya Allah, berilah kami hidayah dari-Mu! 
Bukan nak kata tak bagus, bagus peringatan ni tapi masalahnya yang pertama, yang aku cakap tulah, masalah keduanya, 1 syaaban jatuh pada hari Khamis lepas bukan hari Jumaat (semalam) kenapa perlu ada perkataan "esok" tu? Nampak sangat post secara membuta tuli. Sabo jelaaaa...

Oklah, sebelum aku melalut entah ke mana-mana, baik aku undur diri. Mahu bergembira dengan perlawanan tadi. Perlawanan tamat dengan keputusan Germany menang! 4-2! Gumbiranyaaaa... what a wonderful day... ahaks!

Yang buruk itu semua daripada kelemahan diriku sendiri.


1 bicara tanpa suara:

hajiMete berkata...

insaff kannns.. salam ziarah jeeer

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Catat Ulasan

Sila beri komen yang bermanfaat kepada manusia sejagat, agama, bangsa & negara :)

Ikut via FB