Peringatan Hari Ini

Sabda Rasulullah SAW "Di antara baiknya Islam seseorang, ialah MENINGGALKAN apa yang TIDAK BERMANFAAT baginya"

[12 November 2011]

Rabu, 13 Januari 2010

Maka tersebutlah kisah~

Huwarghh! Mengantuknya! Jam kt desktop ni dah menunjukkan pukul 1pagi..hehe. Esok kerja ye, cik Fira. Don't be late!
Baru lepas godek-godek FB Taufiq (eh, sape lak mamat nih? macam xpernah masuk dalam mana2 kisah aku p0n.. Dalam blog friendster pun takde sebut nama dia nih). Erm ni yang aku nak cerita ni. Sejak 3,4 menjak ni..atau senang cakap, lepas Nurul approved aku kat FB, aku terjumpa 1gambar ni kat foto album dia. Dan nak dijadikan cerita, setelah diamati beberapa jam gambar tu (gambar Nurul time darjah 5 kat SKSP), aku perasan wujudnya sorang mamat ni yang nama dia dah di-tag oleh cik Nurul. Ek eh, macam budak kelas aku masa aku darjah 3 dulu la. Nama pun sama. 

Memang dulu aku satu sekolah rendah dengan Nurul cuma bukan sekelas. Setelah dikomen gambar tu, bermula dengan bertanya tentang kesahihan sama ada dia betul ke tak mamat yang aku maksudkan tu, jadi hari ni terjawablah sudah. Memang sah Taufiq itulah yang sama kelas dengan aku dulu dan yang paling menarik, ibu dia adalah guru kelas kitorang masa darjah 3 Dahlia..ngeh3..kantoi kau, Taufiq..Akhirnya, bermulalah berbalas komen cerita tentang perangai si Taufiq ni time kat sekolah dulu..hahahaha <- gelak jahat ckit sebab dapat kenakan Taufiq ;P

Sebelum aku mulakan cerita selanjutnya, aku nak tunjukkanlah muka terbaru si Taufiq yang mana masa zaman kanak-kanak kitorang, dia antara boy yang paling ramai peminat dari kalangan gegirl..(jangan xtau, time umur aku 9tahun pun dah start tau budak2 perempuan gatal usha budak2 lelaki..huhu)


tadaaaa..ini lah Taufiq!

Okeh, sambung cerita. Macam mana ye aku boleh ingat dia lagi? Padahal aku rasa hampir 14 tahun gak aku xkontek dia, lupa dah rupa dia. Tapi tadi tengok album family dia, rasanya muka adik dia yang second tu iras muka dia masa kecik2 dulu, muka dia yang sekarang ni lain ya amat! Kalau selisih kat jalan mau rasanya aku tak bertegur sapa sebab tak kenal.
Sebenarnya, masa mak dia jadi guru kelas kitorang mak dia suka cerita pasal anak sulung dia ni. Taufiq itu, Taufiq ini..Kadang2 sampai dia menangis sebab tak suka mak dia cerita pasal dia sebab selalunya akan berakhir dengan ejekan daripada rakan-rakan sekelas. Dulu dia agak lembut la kat sekolah..err..lembut ke lembik? Lembil kot. Lembik-lembik pun, pengawas beb. Ramai peminat lagi. hoho

Dan ada satu la yang buat aku kagum kat mamat ni masa aku sekelas dengan dia dulu. Dia jenis abang yang prihatin dengan adik dia. Adik dia yang second tu pun satu sekolah jugak dengan kitorang. Kalau balik sekolah je mesti dia tunggu adik dia. Adik dia hilang kejap pun punyalah dia risau. Memang sikap dia yang satu ni lah buat aku kagum damn hard la kat dia. Abang aku pun takde nak buat camtu kat aku..sob3.. Dahlah tu adik dia lelaki, kalau perempuan takpelah jugak nak over take care kan..(dulu la kagum..sekarang tak dah kot)

Adehh...tengok album Nurul tu, buat aku teringat je zaman sekolah aku dulu-dulu. Selain Taufiq, ada lagi sorang budak kelas yang aku kagum gak, sama pengawas macam Taufiq, Helmi nama dia. Selalu kena ejek sebab nama dia sama dengan nama budak perempuan kelas kitorang; Helma..hehe. Dia budak paling pandai kat kelas, komited dengan tugas, xsuka main-main. Agak serius tapi comel je muka dia..hehe.Eh, baru perasan nape aku suka kagum kat budak lelaki nih? (dan nape suka guna ayt kagum??;P)  hahah.. Alasannya? Kat kelas aku hampir semua budak lelakinya perangai nakal sangat, hanya segelintir je yang aku rasa boleh jadi contoh. Rasanya kalau aku dapat anak perangai macam Taufiq & Helmi mesti sejuk je hati tengok. Baik gila. hmmm. Tapi tula, masa dah berubah, aku pun xrasa Taufiq & Helmi yang sekarang ni still sama macam dulu. Pengalaman hidup buatkan kita berubah, sama ada berubah pada yang lebih baik ataupun sebaliknya~

Adios~Gudmorning..;P

3 bicara tanpa suara:

airina berkata...

fira, kim salam pada mamat ni *muke-gedik-tahap-xingat* hik3 lalala5

tapi la kan abangku pun xde wat cam enche Taufiq tu
selalu dia tunggu kat depan pagar je
so respek le sama dia

Fira Ya Hilwa berkata...

haha..cmne aku nk smpaikan slm ko sedangkn dia xigt aku pun..aku je yg igt dia..ekekeke

2la yg buat aku respek gle kt dia. mmg baik sgt2. jalan ngn adik pun pegang tgn adik dia. adik dia jatuh, dia yang nangis dlu...huhu

Tanpa Nama berkata...

assalamualaikum
ape yg penting bersangka baik cik , sy nsihat pd diri sy jgk

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Catat Ulasan

Sila beri komen yang bermanfaat kepada manusia sejagat, agama, bangsa & negara :)

Ikut via FB