Peringatan Hari Ini

Sabda Rasulullah SAW "Di antara baiknya Islam seseorang, ialah MENINGGALKAN apa yang TIDAK BERMANFAAT baginya"

[12 November 2011]

Isnin, 5 Mac 2012

Kembali Bersatu



3 Mac 2012


Bangun subuh dan kemudian baring semula. Malam tadi tidur lambat. Oh lately ni memang selalu tidur lambat. Macam-macam mengganggu fikiran (maaf, bukan memikir pasal lelaki. Aku tiada masa untuk fikir tentang itu).
Tengah cuba untuk melelapkan mata tiba-tiba snippet lagu Inshaallah - Maher Zain kedengaran menandakan ada mesej masuk.
" Kau jadi datang tak? Datang tau, kitorang ada kat rumah Yana" - Lin.
Arghh! Macam mana ni? Kusut kepala otak. Terus mesej Miza tanya sama ada dia jadi datang atau tidak.
" Jadi. Nanti kau jemput aku kat KTM, ye." - Miza.
Lagilah... aku tengah dok fikir pasal kenderaan, boleh pula dia minta aku jemput dia. Memang taklah!


End of story, setelah beberapa tahun tak menjejakkan kaki ke situ (kali pertama dan terakhir tahun 2006), akhirnya terpacak juga aku didepan rumah Yana. Itupun masa nak naik tangga siap tanya orang lagi tangga sebelah mana. Huahua... Ingat-ingat lupalah...


Sangat gumbira okeh dapat jumpa kawan lama. Lin & Nidot last jumpa awal tahun hari tu. Celebrate New Year 2012 kat KL. Hoho. Fatin pula memang dah lamaaaaaaaaaaa tak jumpa. Last jumpa masa konvo dulu. Lama dah. Sekarang pun dah bertunang. Insyaallah majlis dia akan berlangsung bulan September ni. Memang sangat happy lah bila jumpa kawan lama.
Tapi sangat hampeh bila aku sampai, semua belum bersiap. Jangan kata tak bersiap, malah belum mandi pun! (erk. rasanya ayat last tu tak mengaibkan sesiapa, kan? Kahkah). Bila tengok suasana macam tu, terawang-awang kenangan masa belajar dulu. Aduhai... Rindunya kenangan tu!


Nak dijadikan cerita, dugaan datang tiba-tiba. Tunang Fatin yang sepatutnya ambil kita orang di rumah Yana, tersesat! Masa itu baru aku nak salahkan Esso. Kenapa perlu buat dua Esso dalam satu kawasan? Kan dah menyusahkan. Takpelah, nama pun satu kompeni. Ayat penyedap hati daripada Lin. Konklusinya, tunang Fatin sesat sebab dia salah tempat menunggu. Kita orang tunggu di Esso sebelah sini, dia menuju ke Esso sebelah sana. Jaraknya dekat jugalah cuma kalau orang tak biasa kawasan sini, malah tak mempunyai satu apa pun peta, memang akan sesat. 
Pukul 12 keluar dari rumah Yana, 1 lebih baru gerak ke dewan. Jadi model Esso dalam tempoh 1jam. Cute, kan? Kihkih.


Kita orang diamanahkan untuk jaga bahagian guest book. Eh, sebenarnya Nidot je yang ditugaskan untuk jaga, kitorang ni teman-temankan je. Sayang kawan punya pasal. He he.
Kemudian mulalah posing macam-macam pose. Asal boleh je, tak kisah dengan orang lalu lalang. Yang penting, kalau nampak kawan-kawan Yana je, mesti tarik dia untuk tulis wishes kat guest book. Sampai Lin pun gagah mencari kawan-kawan Yana, sampai suami kepada kawan Yana (merangkap kawan aku juga) tu pun di tanya beberapa kali sama dia kawan Yana atau tidak. Ha ha ha. Hadoiyai.


Tak lama tu Miza call cakap dia dah sampai. Kakak dia yang hantar. Kagum aku dengan minah ni, pakar baca peta. Dulu kenduri rumah Kak Ida pun dia tak sesat. Aku je yang terbengong-bengong kalau disuruh baca peta lokasi. Hampeh, ke mana-mana je haluan aku nanti. Huhu. 
"Lin, cuba kau jenguk-jenguk Miza. Kot dia tercari-cari ke kita kat mana." Saran aku sebab Lin berdiri berdekatan dengan laluan keluar-masuk. Elok je Lin menjengah, terjengul kepala Miza. Panjang umur...


Hah, Miza pun lama aku tak jumpa. Last pun masa kenduri Kak Ida tahun 2009. Makin kurus aku tengok minah tu. Kerempeng. Tulang je yang aku nampak. Hihi. Taklah, takdelah tulang tapi kurus jugaklah.
"Kat Poli dulu tu je yang aku betul-betul berisi, lepas tu balik semula macam ni," balas Miza bila kita orang menegur yang dia makin kurus. Macam makan hati pun iya, tapi takkanlah... Ada abang sayang di sisi.. Ops! Hik hik hik.


Lepas makan-makan, lepak-lepak, borak-borak, tibalah masa untuk aku pulang. Aku je yang pulang sebab mereka yang lain mahu menuju ke Kuala Lumpur. Merambu-ramba. Aku pun kalau boleh mahu join sebab bila lagi nak ada kesempatan macam ni, kan? Agaknya lepas ni jumpa semua dah kahwin, dah beranak-pinak, tak boleh dah nak gila-gila sangat macam sekarang. Tapi bila ingat kepenatan aku dan tiada siapa yang boleh menjemputku di KTM tatkala pulang dari KL nanti. Cancel lah. Insyaallah kalau panjang umur Allah akan pertemukan kami lagi. Aminn...




Geng Gila-gila




write something on guest book




Barakallah, Yana!
my ex-room + housemate!








Terima kasih Tuhan kerana memberikan aku peluang untuk bertemu mereka. 
Terima kasih kalian untuk hari yang indah itu! Dan terima kasih juga sudi menghantar aku pulang sampai korang sesat masa nak balik. Ampun maaf atas segala salah silap.
Sayang korang kerana Allah! :)

Daaa~


4 bicara tanpa suara:

NOOR FATIN berkata...

bestnya dapat jumpa kawan2, berkumpul sekali. kenangan manis tu :)

HeNRieTTa JoSe berkata...

Memang best bila dapat jumpa kawan kawan lamer....

Fira Hilwa berkata...

yup! best x terhingga. lbh2 lg dpt kongsi sgala cerita :D

M Fizan berkata...

i know i will reach those days.. hargai lar persahabatan yang indah itu.. ukhuwah fillah :)

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Catat Ulasan

Sila beri komen yang bermanfaat kepada manusia sejagat, agama, bangsa & negara :)

Ikut via FB