Peringatan Hari Ini

Sabda Rasulullah SAW "Di antara baiknya Islam seseorang, ialah MENINGGALKAN apa yang TIDAK BERMANFAAT baginya"

[12 November 2011]

Isnin, 11 Oktober 2010

Kenapa yek?

Ok, ok, hari ni tak buat cerita pasal Maher Zain dah.
Tau ada yang bosan. Sob-sob. Pasni kalau nak minat sesiapa kena senyap-senyap je.
Nasib baik ada group Maher Zain Malaysian Fan Club (MZM-FC) kat bukuwajah tu, sekurang-kurangnya nak teruja terlebih-lebih pun takde orang nak heran sebab kami mempunyai rasa yang sama...theehee <- ayat macam terasa je kan...haha.. nyampah i~ ;p



Sekarang ni apa kena mengena tajuk tu?
Meh nak cerita.
Kadang-kadang bila jumpa kawan-kawan baru dan diorang membahasakan kata ganti nama seperti 'saya, awak' pada aku, membuatkan rasa segan tiba-tiba menerpa. Kenapa yek? <- haa dah boleh guna pun ayat ni... hehe

Tapi tengok jugak pada situasi, ada tu yang 'bila ulat bulu dah naik daun' baru dia bersaya-awak dengan aku, tu yang membuatkan aku meluat. Meluat gila! Tak semua orang aku boleh serasi untuk menggunakan kata ganti nama macam ni. Terutama pada rakan-rakan sebaya dan ke bawah. Ke bawah tu tengok pula cara dia bercakap dengan aku, kalau ok, aku pun ok la. Dengan orang-orang yang lahir tahun 86 memang aku tak reti nak bersaya-awak. Lain macam je rasa...hahah.. Rasa macam tak boleh blah! ;D
Macam minggu lepas, aku terjumpa budak kelas aku dalam group sekolah kat bukuwajah tu. Tiba-tiba je mamat ni bersaya-awak pulak dengan aku ketika kitorang berbual di ruangan diskusi. Erkhhh.. budak sekolah aku dulu bukan ganas-ganas ke? Diorang akan menggunakan saya-awak time nak mengorat je tapi bila nak borak macam biasa, memang aku-kau menjadi keutamaan lah. 
Jadi bila that mamat gunakan saya-awak dengan aku, jadi macam lain pulak *Mungkin dia pun dah terbiasa kot dengan saya-awak..errr (sila berfikiran postif ;p)* Last-last aku cakap dengan dia;
"Aku kau je boleh tak? Tak selesa dengan budak sekolah (yang terlebih kenal perangai masing-masing) bersaya-awak.." hakhak... hamek kau! Selamba badak aku je cakap camtu -__-' dan dia pun ok je la tapi ayat dalam kurungan tu takdelah aku nak cakap. 
Dan-dan lak kan dia cakap dia tak cam aku. Biasalah, time selekeh dulu mana orang nak pandang tapi bukanlah nak cakap sekarang ni dah lawa cuma mungkin sebab sekarang ni dah pandai EDIT gambar, tu yang rasa macam lawa je kan... hahahah... kena tipu dengan gambar! Jadi, berhati-hatilah anda yang kenal aku melalui alam maya dengan tipu helah bukuwajah & laman sosial yang lain.. ngeee

Erm tula yang membuatkan aku tertanya-tanya. Dulu dalam Kawanster (Friendster) ramai lelaki (dua orang yang sebaya, seorang tua setahun, tiga orang umur bawah aku <- ni yang aku ingatlah tapi rasanya ada lagi kot...) yang bersaya-awak dengan aku tapi aku rasa ok pulak nak bersaya-awak dengan diorang. Sebabnya? Kitorang selalu dikusi pasal agama dalam tu. Jadi nak beraku-kau macam kurang ajar pulak <- ececece dan-dan tahu aku-kau tu kedengaran amat kurang ajar kan? haha. Tengok pada topik kot.. dan tak lupa tengok pada gaya bahasa. Kalau bahasa diorang pedas + cam bangang semacam je, why not kita beraku-kau dengan diorang? Orang kasar, kita kasar balik. Tapi kalau orang berbaik, kenapa kita perlu berkasar pada diorang? Kan? Kan?

Jujur aku katakan, aku mudah jadi baik dengan orang yang bersaya-awak dengan aku. Nak berkasar atau erti kata lain, nak menyakitkan hati diorang pun tak sampai hati tau... Nak perli-perli jauh sekali. Tak tahulah kenapa. Seolah-olah saya-awak tu macam ada aura yang sangattttt sweetttt dan baik sangat-sangat *sekali lagi nak tekankan ianya bergantung pada keikhlasan pengguna saya-awak tu. Kalau niat dia lain, orang bodoh je yang suka x(*

Oh, untuk pesanan, sesiapa yang telah menggunakan aku-kau pada aku, tolong, tolong, tolong jangan nak gatal-gatal tukar kepada saya-awak ok! Hahaha.. i tak rela~ Sebab selalunya aku yang akan tukarkan saya-awak tu menjadi aku-kau dan lagi sekali nak cakap,  bergantung pada cara korang treat aku lah kan... hehe

Chiaw... luv Maher Zain <- ciestt sempat lagi selitkan nama mamat neh. Ahah, sebab memang time menaip ni tengah layan semua 14 lagu dia pn.. ihik!
mode: tengah dengar lagu Always Be There - Maher Zain :D

2 bicara tanpa suara:

yakuza merah berkata...

Awak, ain kan geli lah ber aku kau dengan awak ni...meremang bulu roma ain.

gilo.....

Fira Al berkata...

hahaha..aku lg gli org bhs kn dri ngn nama ok!
*err tp aku ngn abg ipar, mcik2 pcik2 aku + parents aku, aku bhskn nm, ok la plak. rs bese je..haizz*

ain, pls jgn bsaya awak dgn saya...nk muntah darah saya bc ok! hahaha

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Catat Ulasan

Sila beri komen yang bermanfaat kepada manusia sejagat, agama, bangsa & negara :)

Ikut via FB