Peringatan Hari Ini

Sabda Rasulullah SAW "Di antara baiknya Islam seseorang, ialah MENINGGALKAN apa yang TIDAK BERMANFAAT baginya"

[12 November 2011]

Selasa, 31 Mei 2011

Kesian dia sebab ramai follower...


Sepatutnya aku dah tidur masa ni.
Tapi sebab baca cerita hantu tadi terus mata jadi segar dan terdetik nak update entri.

Honestly, aku memang akan cepat kesian dengan orang yang ramai follower.
Erk, aku jeles sebab follower aku sikit?? Memang TAK lah kan... 
100 tu dah kira banyak apa walaupun yang dapat follow up update aku dalam 20 orang macam tu **sebab ada side effect bila tukar URL :'(
Dan aku harap follower aku cukuplah yang ada sekarang ni, tak bertambah pun takpe.
Tapi kalau bertambah pun biarlah orang tu memang suka dengan cara penulisan aku, bukan sebab nak adakan sistem barter 'u follow i, i follow u' (pe barang weh~)
Lagipun kalau banyak sangat komen yang masuk, takut tak terbalas macam blogger famous amous yang lain tuh. Aku tengok blog diorang penuh komen pembaca setia diorang je, tuan punya blog tak mencelah langsung. Dah macam si pengomen tu excited terlebih la pulak kan... Hahah. Tapi tak kisahlah sebab nampak beno la follower dia memang IKHLAS nak follow dia, bukan terpaksa.




Alololo ciannya dia... (gambar sekadar hiasan)

La ni yang aku kesian dengan orang yang ramai giller follower. Ada sampai beribu-ribu, ada yang 400 ++ tapi aku kesian tengok blog depa macam takde orang komen. Seolah-olah follower yang sedia ada tu tak follow up langsung update terbaru depa (yang tukar URL macam aku dikecualikan sebab memang akan ada side effect. Tak caya, cuba try test korang tukar URL korang sekarang jugak.. sob sob sob.. nyesal tukar URL *nangis*).

Tapi aku memang salute, tabik spring giller pada blog yang follower dia tak sampai 100 tapi setiap kali update mesti ada orang komen. Komen lak sampai beratus-ratus, berpuluh-puluh.
Serius mantoppp lah kan~ (tak tahu kenapa pagi-pagi ni asyik nak guna ayat mantopp je.. terkenan Ustaz Zamri kot, padahal dah lama tak follow dia kat dalam tv9 tu.. hee).
Nampaklah memang blog tu ada kualiti. Ye, bagi aku kualiti tu penting berbanding kuantiti.
Kuantiti banyak pun kalau takde guna, takleh juga kan...

Macam friend dekat FB lah. Kalau ramai friendlist tapi asal korang update status pun takde orang pandang, serupa takyah ada kawan. Nasib baik aku ni jenis pilih gak orang yang aku nak approve. Jadi sesiapa yang dah jadi friendlist aku tu, ramah-ramahlah sikit ye sebab aku ada habit 'buang' orang dalam FB. Ngeee...


Apa pun aku tetap kesian dekat orang yang ramai follower tapi takde fungsi.
Dah tu berlagak lagi, "aku ramai follower".
Huk aloh, kalau ramai follower tapi diorang TER-paksa follow kau pun tak boleh gak derr~
Nampak sangat blog kau tak best.

Ok, chiawww... Tak payah makan cili sangatlah dengan entri ni. 
Cuma aku nak bagitahu je, tak semua orang hadap sangat dengan follower.



20 bicara tanpa suara:

airina berkata...

pasal follower lagi? muahaha5
biasalah fira, tiap orang ada motif berblog. Macam2 ada kih5 :P

MissF berkata...

@airina aku pn tak tahu apa motif aku bt pasal ni :))
mungkin sbb dh ramai sgt aku tengok blogger baru (terutama budak sekolah)yg amalkan 'sistem barter' camtu.
dan kemudian tringat blog Hami Asraff, bagus giller pesanan dia ni ;))

'Perlu Tetapkan Matlamat Yang Jelas Dalam Berblogging

matlamat aku berblogging sbb aku merapu meraban dlm ni walaupun aku tahu tak ramai yg baca tp itulah kepuasan ;;)

nelly berkata...

kadang2 orang follow sebab nak tambah followers je
=='

Syuk Ry berkata...

apa2 pon keep blogging.. :D
film review : KungFu Panda 2

MissF berkata...

@nelly tau xpe... mmg rmi kan yg bt cmtu. klu sy plih blog jgak, klu yg folo 2 blog dia bgs, why not kte folo blk :)

@Syuk Ry thx :) u too

Razil Tahir berkata...

like! like! like!
mmg kalau nak follow tue tgk blog... for me blog yg tntg life n view blogger seems more interesting! hehehe
papepun! I'll follow you! hahaha

cik azeya berkata...

saya tak akan biarkan blog saye sunyi walaupun follower tak ramai. hehe.

ada apa dengan angka kalau tak bermakna ape ape. aiceh

baguslah entri ni.

sokong~~!

:)

MissF berkata...

@Razil Tahir adik beradik Faizal Tahir kah anda? kih3..
yup, samalah kita, kalau blog tu ala2 macam diari je msti suka bc/folo sbb kdg2 kisah dia spt kisah kau & aku gitu... mcm ada 'kimia' jek. keh3 :P

@cik azeya mmglah blog kau xsunyi, merapu meraban bkn main lg ye bt aku ter-folo juge blog mu... ngeee :D

cik azeya berkata...

ouh ,daku sangat malu, mendengar kate kate mu.

hahaha.

aku dah follow sini balik.

#164. semoga tahap kemerapuan kite semakin cemerlang. harhar. :))

AISHA INANI berkata...

ui mak terasa!
hahahha.

tapi aku tak soh dorang follow.
dorang follow sendiri.
tapi tak nak follow up entry aku nak buat cemana kan. sobss!

halaa, bukan tak nak balas komen, tapi sebab kadang2 dorang ckp statement bukan pertanyaan, aku tak tau la nak jawap ape. sobss!

MissF berkata...

@AISHA INANI laaa terasa lak dia... haha. klu promot blog 2 biasalah. aku pn rajin promot blog dlm mn2 group blogger dkt bukuwajah tu cuma tak pyh guna la ayt 'sila folo nti i folo u blk' mcm... huh??! :P kalau nk bc, silakan...klu xnk, xpe.. mcm tulah. :)

madihah berkata...

betol la tu kak..sy pon da banyak kali tukar url sbbnye sy suka blog sy tak ramai orang baca..follower paling terbaik mama n baba saya.haha~ sbb tu banyak kena kalis je kat blog tu..=)

bile blogger yg ramai follower ni,diorang akan lebih rasa popular mengalah kan artis..what the ? pastu " i follow u,u follow i" ..haha..sangat kelaut..

MissF berkata...

@madihah whoaaa dh byk kali tukar sbb xnk bg org bc? hebat! hehe.. akak ni jela 1st last kot sbb rmi yg follow akk bkn sbb akk ckp 'i folo u, u folo i' tp mgkin dorg sk bc psl akk kot... so ble tkr url hbs dorg yg dh folo awl2 2 xdpt nk folo up update akak.. sdih jap :( hehe.. okla tu mak ayah bc, akk xtaula mak ayh akk bc ke tak. klu dorg bc pn sruh syp2 je.. kang i tmalu2 kucen trus xnk update dh.. hee

haa kan? mmg nmpk dh skrg ni sume yg blogging ni sbb nk kejar glemer. yelah, dh rmi kn blogger yg ada nm, siap msuk majalah so diorg pn tringin la nk jgk... xde motif lgsg... -__-" akk pn klu blh biar la mcm skrg ni, xnkla jd mcm femes blogger 2, dh nmpk mcm hipokrit je entri dorg (xdela sume blogger femes mcm tu tp kebanyakkannya mmg mcm tu. tpaksa jd org lain dlm blog)

madihah berkata...

heee~ waahh..pemalunye die..
akak x nak buat thumblr ke ? macam blog jugak lbh kurang,tp ringkas..

MissF berkata...

@madihah ringkas2 yg payah ni, akk dhla sk merapu je manjang... kih3

Faez Rusni berkata...

setuju denga statement anda..jangan amalkan budya u follow i,i follow u..follow ikut pada kehendak anda..rase berminat follow la..huhu

♥CiK DuYuNG [Ca]♥ berkata...

BW dr GBP1M...hehe..sokons semua yang kamu ceritakan..humm..jeles gak tgok org yg follower sikit, tp komen bnyk...dush2! jeles2!

MissF berkata...

@Faez Rusni yup, itula yg aku amalkan. klu sk, folo, xsk, xleh la nk folo blk. mgkin akan folo tp x folo up pn update2 dia, jd sme je mcm xyah folo blk kn...

@♥CiK DuYuNG [Ca]♥ tau xpe... jeles gak ngn dorg. apesal dorg pya entri best2 hah? nk kne g mnuntut neh! :p hehe,... apa pun juz b yourself la dlm dunia blogging ni. tp jgnla smpi bt statement,
"aku homoseks, aku ok"
"aku takde dara, aku ok"
"aku jahat, aku ok"
nak jd dri sdri pn bpada2 la, jgn smpi bk pekung di dada. bt malu jek. tp jgn pula tlalu hipokrit smpi nmpk baiiikkk je sentiasa.

apa pun, majulah blog utk agama, bangsa & negara :D

ajwa berkata...

Assalam sweetie,

Mama lak terpaksa create another blog sebab 1st blog takleh masuk. Nak export blog lama? Tak reti nak buat. Now blogging ala kadar ajer. Lebih tenang.

Kucing Serius. berkata...

Ahahaha. Terbaik lah!

Cara ni baru betul blogger sejati. Tak mementingkan follower :D

Aku dulu pun tukar url jugak. Tapi nasib baik masa tu follower baru 70. Effected memang effected,70 orang tu loyal readers aku. Huu. Gone macam tu je.

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Catat Ulasan

Sila beri komen yang bermanfaat kepada manusia sejagat, agama, bangsa & negara :)

Ikut via FB