Peringatan Hari Ini

Sabda Rasulullah SAW "Di antara baiknya Islam seseorang, ialah MENINGGALKAN apa yang TIDAK BERMANFAAT baginya"

[12 November 2011]

Isnin, 14 Februari 2011

Fatwa: Dilarang sambut Valentines untuk orang Islam | Apa kena mengena pula dengan Ustazah Siti Nor Bahyah?



14 Februari menjelma, mengikut mitos (mungkin juga fakta...errr..argh! pedulik!) ianya adalah Hari Kekasih yang patut disambut untuk menunjukkan
kasih dan sayang korang kepada pasangan masing-masing.
Boleh juga disambut untuk menunjukkan kecintaan korang pada ibu dan bapa, pada ahli keluarga & etc..

Apa-apa pun aku tak pernah sambut benda-benda alah merepek ni.
Selalunya bila menjelang 14 Feb, aku akan mula countdown untuk celebrate my birthday secara persendirian
yang jatuh sebulan selepas tarikh ini, iaitu 14 Mac!
So, sebabkan korang dah baca ni, korang pun WAJIB countdown sama, ok?! Hakhak.. Gurau je ^__^

Semalam, tengok berita mufti dah keluarkan fatwa yang Valentines Day haram disambut oleh orang Islam.
Haram ok! Tapi kalau masih ada yang sambut, itu memang aku tak hairanlah.
Pasalnya, hukum supaya menutup aurat pun orang tak nak ikut, inikan lagi fatwa macam tu.
Apa diorang nak peduli, kan?

Kemudian dengar-dengar cerita, Ustazah Siti Nor Bahyah disaman oleh persatuan gereja kerana mengeluarkan statement yang
Valentines Day adalah budaya orang Kristian. Dan orang-orang Kristian ini pula, kerana tak nak mengaku dengan statement tu mula mahu menyaman Ustazah Bahyah.
Laaa... awat pulak lagu tu? Habis tu kalau Valentines bukan asal dari agama Kristian, dari agama mana pula?
Bukan Saint, saint ni ustaz agama Kristian ka?

Dan-dan la tak mahu mengaku.
Lepas tu nak saman menyaman.
Apa-apa ajelah...

Aku pun tak nak lah komen lebih-lebih, kang orang-orang Kristian saman aku pula, macam mana?
Aku pun bukannya takde kawan beragama Kristian, ada maa...
Sebagai orang Islam, kita kenalah pandai jaga hati orang agama lain.

Mungkin disebabkan yang ramai menyambut hari kekasih ialah orang Kristian, maka kerana nila setitik rosak
susu sebelanga dan mind set orang pun mula anggap benda tu ajaran Kristian.
Mungkin ya dan mungkin juga tidak.
Sama macam Islamlah, kerana seorang Islam yang tak menuruti syariat Islam maka
orang bukan Islam menganggap Islam memang begitu.
Mungkin situasi dalam kes Ustazah Bahyah ni terjadi kerana pemikiran yang begitulah.
Wallahualam...


Say NO to Valentines Day!

3 bicara tanpa suara:

aku benci ayam berkata...

yeh.....saya menyokong mandat itu....bagai la nak sambut valentine...xde makne nya...bajet nak tunjuk cinta dan syg pd pasangan..tp kenapa sehari ja..bodoh tol..........

apa2 pun ak ttp menyokong SAY NO TO CHICKEN....wuhaha nak kurengkan makan ayam beb.........LESS CHICKEN, LESS FAT...

airina berkata...

Biasa la sentimen agama memang jadi isu sensitif. Kasihan kat ustazah huhuhu5

SAY NO TO CHICKEN--- aku rasa aku kenal orang ni hahahaha :P

Fira Al berkata...

@aku benci ayam kih3.. no chicken plak dah... tp chicken kt kenny rogers ckp less kolestrol pe.. haha
xyah la smbut bnd ala tu. sbnanya kasih syg cinta bgai ni kne ari2 smbut, bkn tarikh ttntu jek

@airina 2la sian kt ustazah. lgpn bkn ustazah sorg je yg ckp cmtu, rmi kot ustaz2 pn ckp cmtu tp agknya ms ustazah bg ucapan, kebetulan plak AJK persatuan gereja pn join tonton program, 2yg xpsl2 dorg angin tu...

mmg xsyak lg, ko mmg knl org itu.. hehe

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Catat Ulasan

Sila beri komen yang bermanfaat kepada manusia sejagat, agama, bangsa & negara :)

Ikut via FB