Peringatan Hari Ini

Sabda Rasulullah SAW "Di antara baiknya Islam seseorang, ialah MENINGGALKAN apa yang TIDAK BERMANFAAT baginya"

[12 November 2011]

Selasa, 28 Jun 2011

Unggun Bersih - A. Samad Said


Tekan 'play' untuk dengar sajak mantap ini.

Unggun bersih

Semakin lara kita didera bara— 
kita laungkan juga pesan merdeka: 
Demokrasi sebenderang mentari 
sehasrat hajat semurni harga diri.

Lama resah kita—demokrasi luka; 
lama duka kita—demokrasi lara. 
Demokrasi yang angkuh, kita cemuhi; 
suara bebas yang utuh, kita idami!

Dua abad lalu Sam Adams berseru: 
(di Boston dijirus teh ke laut biru): 
Tak diperlu gempita sorak yang gebu, 
diperlu hanya unggun api yang syahdu.

Kini menyalalah unggun sakti itu; 
kini merebaklah nyala unggun itu. 

Puisi : A. Samad Said 
Muzik : Az Samad

bangga wohh setepek muka aku kat depan. keh3
Agak-agak kalau pakai baju ni lagi ketika keluar rumah sebelum 9 Julai tiba, kena tangkap tak?

5 bicara tanpa suara:

Fyqa berkata...

woww. t'pesona ;)

MissF berkata...

me too :x

memoribeku berkata...

join gak ker.. ganas2...
pak samad said pu kene pnggil ke balai polis sbb puisi ni... demokrasi katenye...

MissF berkata...

@memoribeku memang taklah kan... i xminat politik ;)) cuma ttarik je ngn sajak ni sbb slama ni kte mmg berada di negara demokrasi yg sgt angkuh x(

Qusyairi Hashim berkata...

agak mengejutkan, bila, A. Samad Said pun terlibat dengan program ni

My latest entry : Bersihkah BERSIH?

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Catat Ulasan

Sila beri komen yang bermanfaat kepada manusia sejagat, agama, bangsa & negara :)

Ikut via FB